In het eerste artikel van dit jaar vertelde ik over de ontwikkeling van Orbis de afgelopen jaren, de plannen voor de toekomst en mijn drijfveren. Nu een jaar later is het een mooi moment om weer terug en vooruit te kijken.

Vrijheid, Vertrouwen en Verantwoordelijkheid waren de nieuwe kernwaarden die we lanceerden in dat eerste artikel. Met wisselend succes zijn we daar de afgelopen periode mee aan de slag gegaan. Het blijkt toch moeilijker dan gedacht om een andere werkwijze en bijbehorende organisatiestructuur (zelfsturend) te implementeren. Om eerlijk te zijn ben ik denk ik zelf vaak degene die echte verandering op dit vlak in de weg staat. Toch geloof ik er heilig in dat een zelfsturende organisatie de organisatiestructuur is die perfect bij Orbis en bij mij past. Enige professionele ondersteuning om de stap naar zo'n organisatie te maken bleek in de loop van dit jaar wenselijk. Na de zomer heb ik samen met onze bedrijfsadviseurs de knoop doorgehakt en zijn we intensief gaan werken aan Orbis van de toekomst! Zie hierover ook het artikel van mijn collega Annemiek.

Naast de ontwikkelingen op organisatorisch vlak zijn er ook inhoudelijk allerlei gave projecten voorbij gekomen dit jaar. Zo gingen we in een aantal gemeenten aan de slag als tuinklimaatcoach, zijn we gestart met een project waarin we bedrijven duurzaamheidsadvies geven, werkten we aan de vergroening van steden, dorpen, erven en bedrijventerreinen en aan de realisatie van honderden hectares nieuwe natuur in Brabant. Dit alles maakt dat we ons trots profileren als Orbis, #groenversnellers!

Zelf heb ik dit jaar, samen met Freek Huijsmans, ook de eerste stappen gezet binnen Code Groen. De eerste projecten waarin we onderzoeken hoe we met private (compensatie)budgetten lokale groenprojecten kunnen financieren lopen inmiddels.

Het allergaafste van dit jaar vond ik de lancering van ons manifest. Met dank aan de jongens van Tête de la course is het eindelijk gelukt om in een paar zinnen op te schrijven wie we zijn, waar we voor staan en waarom we doen wat we doen. Ook hebben ze ons geholpen om de wildgroei aan kernwaardes terug te brengen tot drie merkwaarden. De drie O's van Orbis: Ondernemend, Open en Onbevangen.

Dit jaar zijn we ook weer wat gegroeid. We begonnen het jaar met een team van 13 collega's. Inmiddels zijn Hester, Erik en Rick ons team komen versterken en werken we met 16 collega's aan het versnellen van de vergroening van Brabant. Ook openden we dit jaar onze derde vestiging. Naast Oirschot en Uden werken we voortaan ook vanuit Etten-Leur.

Voor komend jaar staan er weer diverse nieuwe plannen op de agenda. Zo willen we aan de slag met de Orbis Academy (hierover later meer), de organisatie verder uitbouwen en dus de echte stap naar een zelfsturende organisatie maken.

Werken bij een groeiend bedrijf met een directeur die zelf ook nog van alles moet leren, die zich over het algemeen eerst uitspreekt en dan pas nadenkt en niet te beroerd is om af en toe het roer eens flink om te gooien is (soms) lastig en kan behoorlijk hectisch zijn (ik noem het zelf liever dynamisch). Daarom wilde ik graag het laatste artikel van het jaar schrijven en daarin mijn grote dank uitspreken naar al mijn collega's en naar mijn vrouw Carlijn die een belangrijke sparringpartner voor mij is en thuis veel 'managet'.

Annemiek, Steven, Jack, Sjoerd, Eefje, Maarten, Nadine, Iris, Sandra, Marco, Meike, pap (Gerard), Hester, Erik, Rick en Carlijn bedankt en op naar een weer Ondernemend, Open en Onbevangen 2022!