17 DECEMBER, 2021

Vergroenen stedelijk gebied: de praktijk

Sjoerd
Huiszwaluwnest
flyer NihD

Met onze projecten Natuur in de Wijk en Natuur in het Dorp zijn we druk bezig het stedelijk gebied te vergroenen en meer biodivers en klimaat adaptief te maken. Na het bepalen van kaders, opstellen van projectplannen, aanvragen van subsidies en betrekken van diverse partijen moet er natuurlijk uiteindelijk gewoon iemand naar buiten om te bekijken waar die nestkasten en beplanting precies mogen komen.

De laatste tijd ben ik (samen met collega’s Jack, Sandra en Rick) dan ook veel buiten te vinden om gevels te scannen (en hopelijk ook een stukje bewustwording te creëren). Gevels scannen!? hoor ik je denken… wat is dat nou weer? Wij kijken dan in het zogenaamde kerngebied van een deelnemende gemeente waar kansen liggen om de biodiversiteit te versterken. Bij welke huizen kunnen nestkasten opgehangen worden en waar is (meer) beplanting wenselijk? We kijken hierbij ook of er al nesten zijn, zoals de huiszwaluwnesten op bijgaande foto. Bij die woningen doen we dan een folder van het project in de bus, met hierop een snelle schets van het huis. We geven zo aan welke mogelijkheden er zijn. Op de website van Natuur in het Dorp, respectievelijk Natuur in de Wijk kunnen de bewoners dan (helemaal gratis) de nestkasten en/of beplanting bestellen. Op de sites is ook veel achtergrondinformatie te vinden en instructies over het hangen van nestkasten en het aanplanten van tuinen.

Tijdens het scannen komen mensen wel eens naar buiten gelopen met de vraag “wilde gij m’n huis kopen jongen?” Dat is natuurlijk prachtig. Na onze uitleg zijn mensen vaak enthousiast om deel te nemen aan het project. De dagen na het gevels scannen rollen de bestellingen binnen. Op een bepaald moment gaan we de materialen ook zelf uitleveren. Erg leuk werk. We zien dan waar de nestkasten precies terecht komen. En er ontstaan ook dan vaak leuke gesprekken aan de voordeur, bijvoorbeeld over de dieren die mensen rond zien fladderen in de buurt. Al met al zijn Natuur in de Wijk en Natuur in het Dorp gewoon hele nuttige en positieve projecten!