Pasen betekent voor veel mensen een weekend vol activiteit. Traditiegetrouw trekt heel Nederland (en nog wat toeristen) met de hele familie graag de natuur in na de paasbrunch. Dat leidt tot grote druk op de toch al drukke natuurgebieden. Tel daarbij nog op dat bezoekers van de paden af gaan, afval achterlaten en honden los laten lopen, dan laat de paashaas zich al snel niet meer zien. Het is een probleem waar de laatste tijd vanuit verschillende organisaties al veel aandacht aan besteed is.

Omdat we bij Orbis graag denken in oplossingen en het belangrijk vinden dat juist wel zoveel mogelijk mensen genieten van de natuur hebben we wat tips voor het paasweekend op een rijtje gezet waarmee je toch van de natuur kan genieten of er zelfs een bijdrage aan kan leveren zonder aan te sluiten in de polonaise in de bekende gebieden.

Tip 1: Blijf in de stad, ook in steden is namelijk veel natuur te zien, maar je moet er oog voor hebben. Maak eens een rondje door je wijk of een grote ronde door de stad en probeer te letten op wat er groeit en bloeit aan gevels, in parken, op braakliggende terreinen, enzovoorts. Vaak kom je in de meest onverwachte hoeken de mooiste soorten tegen. Zeker als je gemeente heeft meegedaan aan Natuur in de Wijk moet er genoeg te vinden zijn. Kijk eens op de site om te zien waar we allemaal geweest zijn. Dit jaar gaat Natuur in de Wijk starten in Rucphen, Oost-, West- en Middelbeers, Spoordonk en  Moerdijk!

Tip 2: Het paasweekend is vaak ook een weekend waarin volop in de tuin gewerkt wordt. Onze tip: sloop je schutting en plant er haagplanten voor terug. Zo wordt je tuin wat groener, minder warm en over een paar jaar heb je kans dat je kan genieten van een nestje jonge vogels in je eigen tuin. Dat kan zeker wanneer je de oude planken van je schutting ook nog eens gebruikt om nestkasten van te maken. Een mooie activiteit voor tweede Paasdag, want helaas wordt er dan toch wel wat regen verwacht. Kijk eens op de site van de Vogelbescherming voor ideeën.

Tip 3: Bezoek eens een Orbis project! Vorig jaar gaven we al enkele tips. Uiteraard hebben we ook afgelopen jaar weer veel mooie projecten uitgevoerd die leuk zijn om eens te gaan kijken. Ga bijvoorbeeld een rondje fietsen door Het Groene Woud waar we nieuwe landschapselementen hebben aangelegd en aangeplant; kan jij ze spotten?

Toch lekker een rondje lopen door het bos? Dat kan natuurlijk ook, maar hou je aan de regels, we zijn immers te gast. Fijne Pasen!