In het sfeervolle natuureducatiecentrum maakten we nader kennis met collega Rik van Leeuwen, die zich binnenkort via deze site ook aan jullie zal voorstellen. Daarna nam Lotte haar collega’s mee in een aantal lopende projecten; een klimaatadaptatieprogramma voor gemeente Zaltbommel, een pilot bedrijfslandschapsplannen voor Stichting IJssellandschap en het vergroenen van bedrijventerreinen in Delft.

We hadden ook nog wat prijzen uit te reiken, Steven won de Orbis fotowedstrijd voor de mooiste foto met de Orbis trui erop. Erik ging er met de groenversnellers award vandoor, omdat hij zich dit kwartaal extra heeft laten zien op het vlak van groenversnelling en het uitdragen van onze kernwaarden.

Vrijwilliger Joop leidde ons daarna rond door het VRC. Joop is een van de 120(!) vrijwilligers van het centrum. Al 43 jaar worden hier wilde, inheemse dieren opgevangen, die door menselijk toedoen in de problemen zijn gekomen. En daarbij gaat het niet alleen om vogels. Ook bijvoorbeeld egels, marters en eekhoorns vinden hier een veilige haven. 

We maken kennis met Giel, die nestkasten maakt. Deze kastjes werden ook gebruikt voor het project ErvenPlus, een project van Brabants Landschap én Orbis. Zie hier de link met het VRC.

In de zogenaamde Vogelkist kan men buiten openingstijden dieren brengen. Hier wordt, zeker in de zomer, veel gebruik van gemaakt. Via het invullen van een formuliertje worden mensen op de hoogte gesteld van wat er met het dier verder gebeurt.

We dwalen langs de kooien op het fraai aangelegde, groene terrein. Joop vertelt vol passie over de dieren en hoe zij zoal hier terecht zijn gekomen. Daar zijn ook aangrijpende verhalen bij (een ooievaar met 400 gram postelastieken in zijn maag.. brr).

In een aparte ruimte worden dieren nagekeken en krijgen ze de nodige verzorging en, indien nodig, medicatie. Vertederend zijn de twee egeltjes in een couveuse. Die wil je toch zo mee naar huis nemen? Maar wat zeker kan is het VRC helpen met een donatie of sponsoring in natura. Het team van Orbis heeft vanmiddag ervaren dat hulp aan het VRC, op welke manier dan ook, heel goed besteed is.