Hoi, ik ben Lars Ludlage en ik ga Orbis versterken als Groenversneller in West-Nederland. Groen versnellen is iets wat ik graag doe. Al van jongs af aan ben ik bezig met groen en natuur. Dat begon als kleine jongen toen ik van mijn zakgeld een stukje tuin kocht in de tuin van mijn ouders en dat als mijn eigen tuintje ging onderhouden.

Op veertienjarige leeftijd was ik op zoek naar een bijbaantje en via mijn vader kreeg ik een vakantie/zaterdagbaan bij de Naktuinbouw, waar ik in aanraking kwam met diverse groenten en plantsoorten in de kassen. Naast het plezier van het werken in de kassen op zaterdag en in de vakantie, was het bijkomende voordeel dat ik veel groenten mee naar huis mocht nemen. Deze groenten inspireerden een nieuwe hobby: koken. Koken zorgt voor ontspanning en het geeft me veel plezier om op zaterdag op de markt in Leiden te kijken voor mooie producten voor vrienden en familie.

Op het terrein van de Naktuinbouw was er ook een mooie siertuin die werd onderhouden door Uit den Boogaard Hoveniers. Toen ik die mannen bezig zag in de siertuin, begon er iets bij mij te kriebelen en uiteindelijk heb ik een brief geschreven waarin ik aangaf graag als hovenier aan de slag te willen. En zo geschiedde. Na een aantal gezellige en leerzame jaren in het onderhouden en aanleggen van particuliere tuinen, besloot ik dat het tijd was om de overstap te maken naar het openbare groen. Dit omdat ik het interessant vind om met groen bezig te zijn voor meerdere gebruikers en functies.

Dit heb ik vele jaren met plezier gedaan, maar de laatste jaren begon er iets te kriebelen op het gebied van sociale betrokkenheid. Dit heb ik deels gevonden bij de organisatie BuurtBuik Leiden, waar we elke zondag langs supermarkten gaan om voedsel te redden van verspilling. Met het voedsel dat we ophalen, koken we een driegangenlunch voor mensen die dat vanwege eenzaamheid of gebrek aan geld nodig hebben.

Dit vrijwilligerswerk geeft mij zoveel energie dat ik merkte dat ik dat ook in mijn werk wilde. Zo ben ik op zoek gegaan en zo kwam ik bij Orbis terecht. Ik heb Orbis leren kennen als een enthousiaste club die zich inzet voor de vergroening van de leefomgeving, onder andere in stedelijk gebied, en om samen met bewoners impact te maken. Als Groenversneller wil ik daar mijn steentje aan bijdragen en Nederland zo snel mogelijk groen kleuren.

In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur, waarbij ik fiets of wandel, me verdiep in de flora en fauna, graag concerten bezoek en graag met mijn handen bezig ben. Dat laatste komt goed uit aangezien mijn partner Saskia en ik in augustus een dochter verwachten en er nog het nodige aan de babykamer moet worden gedaan.

Ik hoop de komende jaren Nederland met Orbis groen te kleuren, zodat ook mijn dochtertje kan opgroeien in een geweldig, gezond en leefbaar Nederland.

Kom je ook mee #groenversnellen? We hebben nog een aantal vacatures openstaan!