Als Orbis werken we aan de natuur, het landschap en het klimaat. We noemen onszelf groenversnellers en proberen op onze manier de natuur een handje te helpen. Dat de natuur letterlijk en figuurlijk leeft merken we bij onze projecten. Veel mensen zijn begaan met wat we doen en zijn vaak op hun eigen manier en schaal bezig met het vergroenen van hun omgeving.

Vaak begint het bij het ophangen van een nestkast of het verwijderen van een paar tegels uit de tuin. Allemaal kleine ingrepen die al een bijdrage leveren. Tijdens ons werk als Tuinklimaatcoach in verschillende gemeenten komen we vaak bij enthousiaste deelnemers die ook in kleine tuintjes of zelfs op het balkon hun eigen stukje natuur hebben gecreëerd. Je ziet en merkt in die tuinen het verschil in aanwezige vogels (maar ook in temperatuur) ten opzichte van de versteende tuinen die we ook regelmatig zien.

Ook gemeenten zijn steeds meer bezig met vergroening en het stimuleren van inwoners hieraan mee te doen. Dit is onder andere te zien aan het stijgende aantal deelnemende gemeenten aan het recent weer gestarte NK Tegelwippen. Ook heeft nagenoeg iedere gemeente een subsidie voor 'ontstenen',  groene daken, enzovoorts. Binnenkort maken we voor een gemeente zelfs natuur in een mobiele container! Deze kan dan bij evenementen ingezet worden om inwoners te inspireren hun eigen tuin te vergroenen.

We helpen ook steeds vaker particuliere grondeigenaren of agrariërs die grote stukken van hun land om willen vormen naar hun eigen natuurgebied. Vaak kan dit met behulp van subsidie, zodat de inrichting en de daling van de grondwaarde gecompenseerd wordt.

We zien dus steeds meer initiatieven voor het maken van natuur door allerlei verschillende initiatiefnemers. Het zijn al lang niet meer alleen overheden en natuurorganisaties die hiermee aan de slag zijn of de noodzaak hiervan inzien.

We zijn steeds op zoek naar ideeën en initiatieven die we samen met initiatiefnemers tot uitvoer kunnen brengen. Door onze kennis en ervaring lukt het vaak om deze om te zetten in uitvoering en daadwerkelijke vergroening. Deel dus gerust een keer je eigen ideeën met ons, er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Iedereen kan zijn eigen stukje natuur hebben, van balkon tot bunder!