08 APRIL, 2022

DIY bijen- en vlinderhoekje

bijenrand
Konijnen
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: extraImage2 in <b>/var/www/vhosts/orbis.nl/httpdocs/templates_c/c74e31dd8b7acc7bc8b69cc355a716c51fbb329a_0.file.news.tpl.php</b> on line <b>89</b><br />

Elk jaar rond half april is het weer zover. Dan zaai ik in mijn tuin een hoekje in met een bijenmengsel. Ik word gewoon vrolijk van de bloemen, het gezoem van al de bijen en de vlinders en vogels die er op afkomen. Half april tot begin mei is de bodem nog redelijk vochtig en begint de temperatuur al een beetje op te lopen; ideaal moment om in te zaaien. In principe kan er weinig fout gaan. Ik hanteer de regel “onkruid is ook goed voor biodiversiteit!”

Ik zorg voor een goed zaaibed door de ondergrond te schoffelen en dit twee weken later nogmaals te herhalen. Dit wordt de “vals zaaibed methode” genoemd. Hierna zaai ik het mengsel in en hark ik licht door. De vals zaaibed methode zorgt ervoor dat er veel minder onkruid ontkiemt. Probeer de bodem zo min mogelijk te bewerken. Dit is slecht voor de structuur, het bodemleven en brengt vaak veel onkruidzaden naar de oppervlakte. Zaai ook niet in hele droge of erg natte periodes.

Overigens speel ik soms wel een klein beetje vals… Wanneer het na het zaaien per ongeluk erg droog wordt maak ik de bodem af en toe licht vochtig. Als er in het seizoen toch veel onkruid opkomt, bijvoorbeeld melde, gras, distels of brandnetels, dan trek ik dit er gewoon uit en geef ik dit aan de konijnen van mijn dochtertje (Mini en Patrick). Die zijn er erg blij mee!

In het hoekje, vol in de zon, heb ik zelf een insectenhotel in elkaar geknutseld. Gewoon met een paar Douglas planken, wat houtlijm, schroeven, bamboe stokjes, blok kachelhout en een paar stenen. Ik merk dat de insecten vooral gebruik maken van de bamboestokken.

Het hoeft helemaal niet groots, ingewikkeld of duur te zijn. Het hoeft niet perfect te zijn, sterker nog, liever niet!