04 SEPTEMBER, 2020

Tegels eruit en allemaal aan de ton

“Hé Viola wat kijk je toch sip en al je blaadjes hangen”, zegt Teun.“Nee, jij kijkt lekker fris” zegt Viola.“Ja, ik heb zo’n dorst”, zegt Teun. “Ik ook”, zegt Viola. “Het heeft al lang niet meer geregend en ik heb al lang geen water meer gehad”.
“Marjolein en Margriet bij de buren staan er wel fris bij”, zegt Teun. “Maar het heeft daar toch ook al lang meer niet geregend en er is toch een sproeiverbod?”, zegt Viola.

Dit is een kort verhaaltje tussen enkele plantjes te weten; Teun (de teunisbloem), Viola (het viooltje), Marjolein (Origanum) en het Margrietje (Leucanthemum).

Natuurlijk weten we allemaal dat planten niet kunnen praten, maar als ze dat wel zouden kunnen had dit zomaar een gesprek van de dag kunnen zijn.

Tsja, Marjolein en Margriet krijgen water van de buurman die dat uit zijn geplaatste regentonnen haalt. En het zal in de toekomst wel vaker voorkomen dat er een sproeiverbod voor de tuin wordt ingesteld tijdens een periode van waterschaarste.

We moeten nu in actie komen om voorbereid te zijn op het veranderende klimaat en niet wachten tot het te laat is. En dat doen we samen met enkele omliggende gemeenten met specifieke klimaatadaptieve acties.

Een paar weken geleden heeft mijn collega Annemiek een stukje geschreven over klimaatadaptatie. Ik zoem hier wat dieper op in met enkele acties die ik bij diverse gemeenten heb opgestart en gecoördineerd te weten; ‘Tegel eruit, plant erin’ en ‘Allemaal aan de Regenton’.

Tegel eruit, plant erin:
Veel tuinen zijn tegenwoordig voor grote delen verhard. Regenwater spoelt daardoor onnodig weg het riool in. Met deze actie proberen we inwoners te bewegen om hun tuin te vergroenen in plaats van te verharden. Inwoners van de deelnemende gemeente mogen op een specifieke dag één tegel of twee klinkers uit de tuin in komen leveren en krijgen daarvoor gratis enkele (waard)planten terug, bijvoorbeeld een vlinderplanten of het kleurrijke Duizendblad.

Allemaal aan de regenton:
In de toekomst zal het minder vaak maar wel harder gaan regenen. Daardoor valt er in een korte tijd veel water wat zonder maatregelen onnodig het riool in loopt in plaats van in de grond. Met deze actie proberen we inwoners te bewegen om regenwater op te gaan vangen zodat het gebruikt kan worden om planten water te geven. Inwoners van de deelnemende gemeente krijgen in de maand oktober korting op de aanschaf van een regenton. Die korting kan zomaar oplopen tot €50,=. Ook wordt er vaak nog korting gegeven op aansluitmateriaal. Das mooi voor de portemonnee maar nog mooier voor de natuur en daardoor ook voor de mens.

Door bovengenoemde acties vorm te geven zal een “gesprek” tussen planten in de toekomst anders verlopen in de trend van; “goh Teun, wat staat jij er weer lekker fris bij vandaag” waarop Teun kan zeggen “nou Viola, jij mag er ook best wezen”. Haha, ik zie het al helemaal gebeuren. Zo verandert een dorre tuin in een gezellige, levendige en nuttige tuin. Met beide acties zetten we kleine stapjes naar een groenere wereld en een betere benutting van regenwater. Misschien nog wel het allerbelangrijkste van de genoemde acties is bewustwording. Met drie plantjes en een regenton alleen gaan we het niet redden. Maar door inwoners ( bv. jaarlijks ) te informeren en te stimuleren door middel van dit soort acties hopen we dat het een vanzelfsprekendheid gaat worden om beter met de natuur en water om te gaan. We moeten inzien dat het klimaat in de toekomst echt gaat veranderen en dat we daar dus nu op in moeten spelen. Dus nog één keer; eruit met al die tegels en opvangen dat (gratis) regenwater!! Op naar een mooiere groenere wereld voor ons allemaal. Bedankt namens Teun, Viola, Marjolein en Margrietje