20 MEI, 2022

Reusel - De Mierden in Vogelvlucht

insectenhotel_reusel_de_mierden_2023_05_24
meerjarig_bloemzaad_reusel_de_mierden_2023_07_15
meerjarig_bloemzaad_reusel_de_mierden_2023_07_15

In het agrarisch gebied van Reusel - De Mierden is het afgelopen jaar hard gewerkt aan het verbeteren van het leefgebied van vogels, vleermuizen en wilde bijen. Binnen het projectgebied creëerden we een aantrekkelijke leefomgeving en meer nestgelegenheid voor steenuilen, kerkuilen, patrijzen, huiszwaluwen, vleermuizen en wilde bijen. Dit deden we door het beschikbaar stellen van nestkasten, bijenhotels, (fruit)bomen, bloemenranden, hagen en struiken.

Het project is een samenwerking tussen Orbis en Natuur- en (weide)vogelvereniging Reusel - De Mierden. De provincie Noord-Brabant financiert het project.

Erfscans
In 2022 konden bewoners en bedrijven uit het projectgebied zich aanmelden voor gratis nestkasten, bomen, hagen en struiken. Onder de bewoners van Reusel - De Mierden bleek veel interesse. Alle erven werden bezocht voor een erfscan. Tijdens het bezoek bekeken de bewoners samen met een ervaren erfscanner van Orbis naar vergroeningsmogelijkheden en kansen voor meer biodiversiteit op het erf.

Aanplant
In de winter van 2022-2023 werd vervolgens alles aangelegd door de vrijwilligers van Natuur- en (weide)vogelvereniging Reusel - De Mierden. Het aanplanten van alle bomen, struiken en hagen was een flinke klus. Net als het ophangen van de nestkasten en inzaaien van bloemzaad. Maar deze lente werd het harde werk beloond met prille groene blaadjes aan bomen en hagen. En deze zomer stonden ook de bloemenveldjes in bloei. Niet alleen een lust voor het oog maar ook een flinke impuls voor de biodiversiteit in het gebied.

Bekijk hieronder welke beplanting en nestkasten aangelegd werden om de biodiversiteit te vergroten in Reusel - De Mierden.

Nestkast:

Hagen:

Bomen:

Bloemenstrook:

Mail voor vragen naar vogelvlucht@orbis.nl.