13 MEI, 2022

Hoe Dommeldal uit de Verf 2.0 me in de boekenkast van mijn ouders bracht

dommeldal
dommeldal
Dommeldal

Met mijn moeder op de fiets door het Nuenens Broek. Dat doen we wel vaker, maar dit keer om een bijzondere reden. We zijn niet op zoek naar vogels of bloemetjes, maar naar percelen. Percelen die zijn aangekocht om daarop natuur te realiseren in het kader van het project Dommeldal uit de Verf 2.0.

Het project
Dommeldal uit de Verf is een mooi project van Brabants Landschap, waarin de gemeenten Eindhoven, Nuenen C.A., Son en Breugel, Geldrop- Mierlo, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Waterschap de Dommel samenwerken met particulieren en andere grondeigenaren, aan de realisatie van nieuwe natuur in het dal van de Dommel tussen Geldrop en Son en Breugel. Binnen dit gebied worden op strategische plekken percelen aangekocht om te komen tot een aaneengesloten samenhangend natuurnetwerk. Een groot deel van het Dommeldal bestaat al uit natuur. Maar door ook op strategische plekken tussenliggende agrarische percelen om te vormen, wordt het gebied robuuster en kan het zich straks optimaal ontwikkelen.

Orbis ondersteunt
Sinds de zomer van 2021 werken mijn collega Steven en ik mee aan het project Dommeldal uit de Verf. Ik neem daarbij vooral de praktische zaken voor mijn rekening. Taxaties aanvragen, kaarten tekenen, projectplannen schrijven en subsidies aanvragen. Erg leuk om te doen. Vooral als het gebied je na aan het hart ligt. En als geboren en getogen Nuenense is dat natuurlijk het geval.

Duik in de boekenkast
Vandaar dat een privé bezoekje aan mijn moeder (ik woon inmiddels niet meer in Nuenen) uitmondde in een fietstochtje langs de percelen waarvoor ik een subsidieaanvraag schrijf. Wat weer werd gevolgd door een bezoekje aan de boekenkast van mijn ouders. Want daar valt veel kennis over het Nuenens Broek en het Dommeldal te vergaren. Historische atlassen, boeken over bodemsamenstelling, info over broekbossen en nog veel meer dikke naslagwerken. M'n ouders, en dan vooral mijn (inmiddels overleden) vader, hebben in de loop der jaren veel informatie verzameld. En die kennis deelden ze tijdens IVN excursies en in wandelboekjes. Extra leuk dus, dat ik nu mee kan werken aan een project wat juist die natuurgebieden gaat versterken.

Grond verwerven en daarna inrichten
Terug naar het Project Dommeldal uit de Verf 2.0. Dat bevindt zich op het moment van schrijven in de fase van grondverwerving. Zodra voldoende grond beschikbaar is, wordt een integraal inrichtingsplan opgesteld voor (een gedeelte van) het projectgebied, waarna de aanlegwerkzaamheden pas van start kunnen gaan. Het kan dus nog enkele jaren duren voordat de schop in de grond gaat. In de tussentijd zul je toch al veranderingen zien. De aangekochte gronden worden namelijk niet meer agrarisch gebruikt, maar worden extensief beheerd, zodat er spontaan al wat 'nieuwe natuur' kan ontstaan. Kortom, weer een prachtig project om aan te mogen werken.