Landschapspark Pauwels is een uitgestrekt gebied ten zuiden van De Loonse en Drunense Duinen en Kaatsheuvel / De Efteling en ten noorden van Tilburg. Een unieke omgeving waar natuur, landbouw, recreatie, cultuurhistorie en industrie samenkomen. Tien partners werken samen aan de verdere ontwikkeling van dit gebied. Door bestaande (verborgen) kwaliteiten te benutten, te verbinden en te koppelen aan nieuwe initiatieven kunnen geïnteresseerden in de toekomst genieten van nog meer natuurlijke ontspanningsmogelijkheden.

Omdat vanwege corona de jaarlijkse Pauwels Zomeravond niet door kon gaan, maakten we vorig jaar een (virtuele) fietsroute langs interessante locaties en bezienswaardigheden in landschapspark Pauwels. We noemden deze route ‘Pauwels Onderweg’. Omdat de eerste editie zo leuk was, besloten we een vervolg te maken in 2021. ‘Pauwels Onderweg 2021’ is te bekijken vanaf de computer, maar natuurlijk kun je ook op de fiets stappen.

Fietsen is een leuke en sportieve manier om Pauwels te beleven en te zien wat er in zoal gebeurt in het gebied. Onderweg kun je pauzeren bij de locaties om hierover iets te zien of te lezen. Deze informatie kan een afbeelding met tekst zijn, maar ook een kort filmpje. Op sommige locaties kun je een excursie of rondleiding volgen of een streekproduct kopen.

De fietsroute is gebaseerd op het knooppuntennetwerk. Volg eenvoudigweg de knooppuntnummers op de paaltjes, van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Hier en daar wijken we een stukje af van de knooppuntenroute, om interessante locaties en leuke bezienswaardigheden te zien. Het staat je vrij om te kiezen welke locatie je wilt bezoeken.

Pauwels Onderweg is te vinden op de site van RBT De Langstraat en via de site van VVV Tilburg. Je kunt ook een gpx-bestand downloaden en de route fietsen aan de hand van je smartphone of navigatiesysteem. Of deze pdf met een routekaartje en beschrijving printen.

De complete route is ongeveer 51 km lang. Je kunt er ook voor kiezen om het rondje oost (25 km) of west (29 km) te fietsen. Linksom of rechtsom: plezier gegarandeerd in landschapspark Pauwels. Op de pedalen!