03 JUNI, 2022

Gratis bos realiseren

bos
bos
bos

Er zijn zoveel regelingen, vaak zie je letterlijk door de bomen het bos niet meer. Waar kun je nou terecht om je perceel op een goede, en voordelige, manier om te vormen naar natuur? Dat er zoveel regelingen zijn, is ook precies de reden waarom wij niet alle nieuwe regelingen uitgebreid onder de aandacht brengen. Dat brengt meer verwarring dan duidelijkheid. Maar voor deze regeling maken we graag een uitzondering. Met de nieuwe regeling Boscompensatie buiten Natuurnetwerk Brabant van de provincie Noord-Brabant wordt het ineens erg overzichtelijk. Veel gekker gaat het wat ons betreft niet worden. Vanuit de subsidieregeling worden alle kosten, waaronder ook planvormingskosten en grondwaardedaling, gefinancierd om een perceel om te vormen naar bos.

Wie heeft niet de droom om zelf een mooi bosperceel te hebben waar je lekker kan genieten van de rust en van de natuur. Gewoon luisteren naar de wind of lekker met je emmer de zoete bramen plukken. Met deze nieuwe regeling is het dichterbij dan ooit.

Binnen de nieuwe subsidieregeling worden projecten gesubsidieerd die gericht zijn op het inrichten van natuurbos, eventueel in combinatie met functiewijziging buiten het bestaande Natuurnetwerk Brabant.

Voor deze projecten is een vergoeding beschikbaar voor:

  • planvormingskosten (kosten van Orbis om tot een aanvraag te komen);
  • inrichting (100% vergoed tot maximaal 15.000 euro per hectare);
  • grondwaardedaling (100% van de afwaardering).

Door deze vergoedingen zijn de kosten om een perceel in te richten als vitaal en divers bos volledig gedekt. Je kan dus gerust zeggen dat de provincie gratis bos weggeeft! Wat ons betreft een unieke kans en een unieke regeling die echt overzichtelijk en compleet is. Dit laat zien hoe de provincie bij wil en kan dragen aan een groener Brabant en de vergroeningsmissie kan realiseren. Als Orbis willen wij deze vergroeningsmissie graag aanvoeren. Daarom dragen wij graag actief bij aan het opstellen van aanvragen binnen deze regeling en brengen we deze met dit nieuwsbericht extra onder de aandacht!

Uiteraard is deze regeling niet alleen interessant voor particulieren die een bosperceel in eigendom willen krijgen of willen ontwikkelen. Ook gemeenten, bedrijven of andere organisaties die ambities hebben voor natuurontwikkeling kunnen met deze regeling op een zeer interessante manier hun ambities waarmaken. Interesse in de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem gerust contact op, wij denken graag met je mee.