27 MEI, 2022

Echt eerlijk en open naar elkaar is best lastig

feedback
team

Binnen Orbis blijven we ons ontwikkelen. Als individu en als team. Soms onafhankelijk van elkaar, maar meestal samen. Tijdens een bijeenkomst om tot een zelfsturend team te groeien kwam het thema feedback ter sprake. We concludeerden dat het toch best lastig kan zijn om echt te zeggen wat je vindt. Ondanks onze open en informele bedrijfscultuur.

Openheid is een van onze drie kernwaarden, samen met ondernemend en onbevangen. Niet dat we niet open en eerlijk naar elkaar zijn, maar toch voelden we de behoefte om het hier uitgebreider over te hebben. Door er aandacht aan te besteden blijven we scherp en groeien we.

De laatste training was alweer een tijdje geleden. In de tussentijd hebben we een aantal nieuwe collega's verwelkomd. Daarom besloten we om een teamsessie te organiseren. Onder leiding van ervaren coach Sandra Verbeek ontvangen we zo praktische handvatten om feedback aan elkaar te geven. Praktisch, want zo zijn we.

Dus we verzamelden ons bij een scoutinggebouw in de buurt, om daar op het gras in de voorjaarszon plaats te nemen. We wisselden theorie af met praktische oefeningen. Zo leerden we omgaan met OMA (oordeel, mening, aanname), NIVEA (niet invullen voor een ander), DIK, (denk in kwaliteiten) en LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen). We hadden het over situaties waarin we niet durfden te zeggen wat we echt dachten. Ook vergeleken we onze persoonlijkheden met elkaar, om te zien hoe je op een situatie reageert.

Na afloop van de sessie gingen we met het gehele team uit eten. Was de training zo goed of is de setting ook van grote invloed? Hoe dan ook, deze avond bleek maar weer dat af en toe gezellige dingen doen met elkaar er ook voor zorgt dat we elkaar beter begrijpen en we beter samenwerken. Tijdens het eten leek het namelijk opeens helemaal niet meer zo lastig om feedback te geven of ontvangen. Zo gezamenlijk op het terras, lekker in de zon aan het water, met goed eten en drinken voor onze neus. Er werd nog behoorlijk wat informele feedback gegeven, vaak anekdotisch onderbouwd en gevolgd door een bulderende lach!