08 JUNI, 2020

ErvenPlus door de ogen van een deelnemer

Vorig jaar is een nieuwe ronde van ErvenPlus gestart. Dit project hebben Brabants Landschap en Orbis samen opgezet. Orbis voert binnen het project onder meer erfscans uit, bijvoorbeeld in de gemeente Oirschot, om de erfvogels een handje te helpen. Het is natuurlijk leuk om vanuit ons oogpunt een project te belichten. Maar eigenlijk is het veel leuker om een project vanuit de ogen van een deelnemer te bekijken. Zo gezegd, zo gedaan. Op naar Janneke uit Spoordonk. (Daar ben ik enige tijd geleden langs geweest voor een erfscan). Janneke bleek een erg enthousiaste deelnemer en de tuin zag er al geweldig biodivers uit. Hmmmm dacht ik toen, eens kijken wat ik daar nog aan kan toevoegen.

Onder het genot van kruidenthee, kwakende kikkers en gelukkig al veel fluitende vogels zijn we in de tuin, waar anders, het interview gestart.

Janneke begint te vertellen en houdt maar niet op. Natuurlijk geweldig als iemand zo enthousiast is.

“Ik ben van kinds af aan al een echt buitenmens en heb interesse hoe ik de natuur kan toepassen voor ‘zelfgebruik’, zoals voor het maken van kruidenthee bijvoorbeeld. De geuren en kleuren van de natuur vind ik erg mooi. Het is voor ons belangrijk dat er voor alles en iedereen een plekje in de tuin is, zoals voor de vlinders, de bijen, ‘Ronald de reiger’ een ijsvogel maar zeker ook voor de erfvogels. Bladeren zijn geen ergernis maar gratis compost en speelgoed voor de kinderen. De tuin moet zeker ook een beleving zijn. Via IVN en Brabants Landschap ben ik bij ErvenPlus terecht gekomen. Ik vroeg me af of wat ik deed ook daadwerkelijk nuttig was en had behoefte aan vakkennis. En die heb ik ook gevonden bij dit project. Een prachtig project maar wat ik ook erg belangrijk vind is dat het een goed onderbouwd project is. Een uilenkast wordt niet zomaar opgehangen. Nee, daar komt eerst de lokale uilenvereniging voor langs om te bepalen of de locatie wel geschikt is en waar de uilenkast precies moet komen te hangen. Alleen toevoegen wat echt noodzakelijk is. Ons gesprek bleek al snel niet zomaar een gesprekje over de tuin en vogels. Maar het groeide al snel uit tot een intensieve interactie en een mooie wisselwerking tussen twee enthousiaste mensen. De extra achtergrond informatie over de erfvogels en de diverse soorten beplanting die ik van Jack kreeg heb ik als erg waardevol ervaren. We hebben de basis van de eigen tuin gebruikt om deze voor de erfvogel nog aantrekkelijker te maken. Het geheel begon daadwerkelijk te leven na ontvangst van de tekening van de erfscan. Ben er heel blij mee!”

Jack: “Eh Janneke, sorry dat ik je onderbreek want we kunnen makkelijk nog wel de hele dag gezellig doorkletsen over ErvenPlus maar ik heb zo meteen weer een nieuwe erfscan op het programma staan voor hopelijk net zo’n enthousiaste deelnemer als jij. Dus als je het niet erg vindt…………”.

Zo kwam er toch nog een einde aan een heel mooi interview.

Janneke, hartelijk dank voor je openheid en een kijkje in je prachtige tuin! Ik wens je veel succes met het ophangen van de nestkastjes en met het planten van de beplanting in het najaar.

Project zeer zeker geslaagd zou ik zeggen.