In dit artikel gaan we het hebben over dracht- en waardplanten die van onmiskenbare waarde zijn voor ons ecosysteem. Ze bieden voedsel en nestgelegenheid voor insecten en rupsen. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het vergroten van de biodiversiteit en het vergroenen van de leefomgeving voor mens en dier. En dat is maar goed ook, want zonder insecten zouden we het niet lang uithouden. Bijen bestuiven 80% van onze eetbare gewassen en maar liefst 90% van de wilde planten.

Dracht- en waardplanten zijn eigenlijk altijd inheemse soorten. Deze komen dus van nature in Nederland voor. In de meeste tuinen vind je planten met grote bloemen en een rijke bloeiwijze. Deze zien er aantrekkelijk uit, maar zijn niet altijd de beste keuze voor insecten.

Maar wat zijn het nu eigenlijk, drachtplanten?
Een drachtplant levert via nectar en pollen (ook wel stuifmeel genoemd) voedsel aan insecten. Voornamelijk aan vlinders en bijen. Bij een bezoek aan een drachtplant blijven de pollen aan de haakjes van de poten kleven. Doordat de bij van de ene naar de andere plant vliegt om nectar en pollen te verzamelen bestuift hij andere planten. Dit is essentieel voor de drachtplanten om te blijven bestaan. De bijen nemen het stuifmeel mee terug naar het nest waar ze de larven ermee voeden. Doorgaans profiteren hier beide partijen van de samenwerking. Dit wordt symbiose genoemd. Belangrijke drachtplanten zijn de esdoorn, salie en wilde marjolein.

En hoe zit het dan met waardplanten?
Waardplanten bieden voedsel en nestgelegenheid aan insecten en rupsen. De vlinder zoekt die plant uit en zal hier haar eitjes op leggen. Als de rupsen uitkomen is deze plant de belangrijkste voedselbron. Een van de belangrijkste waardplanten voor vlinders wordt door velen van ons aangezien als onkruid, namelijk de brandnetel. Hier eten onder andere de rupsen van atalanta, landkaartje, kleine vos, dagpauwoog en distelvlinder van. Sommige insectensoorten zijn erg kieskeurig en zijn van enkele plantensoorten afhankelijk. De eikengalwesp of eikenprocessierups zal je alleen op eiken terugvinden.

Wat kunt u doen?
Gebruik inheemse beplanting voor de tuin en niet de ‘gekweekte soorten’ die doorgaans in het tuincentrum worden aangeboden. In de projecten Natuur in de Wijk en Natuur in het Dorp zet Orbis zich in om tuinen te verrijken met inheemse beplanting en zo de biodiversiteit in het stedelijk gebied te versterken. Kijk eens op de website om te zien of uw gemeente al meedoet en hoe u kunt bijdragen. Woont u in het buitengebied van Noord-Brabant? Uw erf is van grote waarde! ErvenPlus is een project van Brabants Landschap, Orbis, Brabantse gemeenten en natuurverenigingen. Het project moet zorgen voor verbetering van het leefgebied van erf bewonende soorten zoals zwaluw, huismus, uil en vleermuis.

Meteen in actie komen?

  • Voeg inheemse beplanting toe aan de tuin.
  • Zie de toegevoegde waarde van ‘onkruid’ in.
  • Schrijf je in voor de Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt, op 17 en 18 april.

Op naar de lente!