17 APRIL, 2023

Buurtbomen Kansenkaart: Tilburg in het groen!

Buurtbomen kansenkaart
Buurtbomen kansenkaart

De Buurtbomen Kansenkaart biedt inwoners de mogelijkheid om zelf bomen en ander groen te planten en te beheren in de openbare ruimte. Orbis heeft de afgelopen maanden bijgedragen aan het technische aspect van de kaart en ervoor gezorgd dat deelnemers hun initiatieven kunnen indienen. 

De kaart geldt voor de hele gemeente Tilburg, inclusief dorpskernen en buitengebieden. In de geselecteerde wijken Korvel en Oud-Noord zijn al veel kansen aangemeld. De eerste plantacties volgen binnenkort.

Het idee voor de Buurtbomen Kansenkaart ontstond toen een van de initiatiefnemers nadacht over de hitte in de stad. Het vergroenen van de stad is essentieel en de gemeente Tilburg werkt hier hard aan, maar er is meer versnelling nodig. Daarom is het belangrijk dat inwoners zelf aan de slag kunnen met het planten en beheren van bomen en ander groen.

Het idee is niet nieuw. In de gemeente Vught waren er al initiatieven om bomen te planten en het instrumentarium dat daar werd ontwikkeld om betrokkenheid van burgers te vergroten, werd ook in Tilburg ingezet. Dit instrumentarium is een kruiwagen met daarin allerlei handige hulpmiddelen, waarmee deelnemers op ware grootte op locatie plannen kunnen maken. Zo hebben vrijwilligers in Vught, Helvoirt en Cromvoirt 5.037 bomen, 15.700 struiken en 4.400 meter heg geplant.

Met de Buurtbomen Kansenkaart kan Tilburg nu hetzelfde bereiken. Hierdoor krijgt Tilburg meer groen, en dat is goed voor ons allemaal. Orbis is blij een bijdrage te kunnen leveren aan dit mooie initiatief. Wij zijn ervan overtuigd dat de Buurtbomen Kansenkaart niet alleen zal bijdragen aan meer groen in de stad, maar ook aan een grotere betrokkenheid van inwoners bij hun omgeving. Samen zorgen we voor meer groen in Tilburg!

(Foto door initiatiefnemers Buurtbomen Kansenkaart).