28 AUGUSTUS, 2019

Vleermuisexcursies met Natuur in de Wijk

Op de warme zomeravond van 22 augustus organiseerde Natuurbalans Limes-Divergens in samenwerking met Orbis een vleermuisexcursie in het kader van project Natuur in de Wijk.

In drie deelnemende gemeenten aan dat project, Waalwijk, Meierijstad en Bergen op Zoom, stonden gidsen klaar om vleermuis-enthousiastelingen mee te nemen op ontdekkingstocht door hun eigen wijk, om te ervaren wat er zoal leeft en rondvliegt tussen de gebouwen.

Onze collega Maarten was in Bergen op Zoom van de partij, en in Waalwijk liepen onze collega’s Eefje en Fien mee met een groep van wel zestien man.
In de schemering ging de route in die laatste gemeente langs Kinderboerderij ’t Erf, de locatie van een van de succesvolle ophaaldagen van project Natuur in de Wijk. Daar zagen de deelnemers van de excursie allerlei soorten vleermuizen rondvliegen in het licht van de meegenomen zaklampen. Dankzij de batdetectors van Bram en Peter van Ecologisch adviesbureau Natuurbalans Limes-Divergens kon er ook geluisterd worden naar de vleermuizen – geluiden die normaliter met het menselijk oor niet te horen zijn. Luisteren naar de verschillende “natte” of “droge” ploppende en tikkende geluiden van vleermuizen helpt bij het determineren van de soort. Op die manier werd ontdekt dat niet alleen de gewone dwergvleermuis in de buurt was, maar ook de laatvlieger, rosse vleermuis en watervleermuis.

Nick de Jager van het Brabants Dagblad liep mee in Waalwijk en schreef er een leuk stuk over:
https://www.bd.nl/waalwijk-heusden-e-o/muisstil-loeren-naar-het-fladderende-wonder-mee-op-vleermuisexcursie-in-waalwijk~ae4a5181/

Meer over Natuur in de Wijk te weten komen? Dat kan via www.natuurindewijk.nl