Symposium Landbouw en Natuur
Symposium Landbouw en Natuur
Voedselbossen, agroforestry, ondernemen met natuur, natuurinclusieve landbouw allemaal termen die wij bij Orbis steeds meer voorbij zien komen. Dat niet alleen wij ons hiermee bezig houden bleek wel uit het grote aantal bezoekers bij het symposium Landbouw en Natuur.
Het symposium werd georganiseerd door de Bosgroep Zuid Nederland. Zij organiseerden dit evenement om de mogelijkheden voor het combineren van landbouw met natuur onder de aandacht te brengen en toe te lichten aan diverse partijen die hiermee in aanraking komen. Ook waren agrariërs en initiatiefnemers aanwezig die ermee aan de slag willen. Tijdens het symposium werden workshops gegeven over de verschillende manieren van ondernemen in de natuur en de duurzame ontwikkeling van het buitengebied.
Het symposium was een mooie kans voor Orbis om onze kennis op dit gebied uit te breiden. Daarom is onze collega Steven vorige week donderdag naar landgoed Blauwrijk in Uden geweest, waar het symposium plaatsvond. Op dit landgoed, wat in het hart van natuurgebied de Maashorst ligt, zijn duurzaamheid en biologische landbouw een vanzelfsprekendheid. Een ideale en prachtige locatie dus voor een symposium over dit onderwerp.
De aftrap werd gedaan door Arno Neijts (directeur Bosgroep Zuid Nederland) en Mary Fiers (directeur Groen Ontwikkelfonds Brabant) met een inspirerend verhaal over de kansen die er liggen voor ondernemen in combinatie duurzame ontwikkelingen in het buitengebied. Hierbij kwam niet alleen naar voren dat er veel verschillende ideeën zijn over natuurinclusieve landbouw, maar dat er ook minstens net zo veel mogelijkheden zijn om deze ideeën uit te voeren.
Vervolgens heeft Steven twee workshops bijgewoond. De eerste workshop ging over agroforestry. Er zijn veel verschillende manieren om agroforestry toe te passen in de landbouw. Het idee hierachter is dat de natuur geïntegreerd wordt in de landbouw. Denk bijvoorbeeld aan rijenteelt (houtsingels en bomen afgewisseld met gewassen), boomgaarden of bosweides. De bomen kunnen hierbij meer dan 30 positieve functies vervullen en hebben bij een juiste inrichting geen nadelige effecten op de opbrengst van de gewassen. John Heesakkers uit Laarbeek is bezig om zijn melkveebedrijf om te vormen naar een akkerbouwbedrijf op basis van agroforestry. Hij wil op deze manier een uniek en toekomstbestendig bedrijf neerzetten. John heeft zijn omvormingsproces op een erg mooie manier uitgelegd.
De 2de workshop ging over voedselbossen. Waar bij agroforestry de natuur geïntegreerd wordt in de landbouw kun je zeggen dat bij voedselbossen de landbouw geïntegreerd wordt in de natuur. Het uiteindelijke doel van een voedselbos is dat dit een natuurlijk ecosysteem vormt waar zonder (teveel) ingrijpen geoogst kan worden van de diverse soorten bomen en planten.
Agroforestry en voedselbossen dragen op een andere (maar beide uiterst positieve) manier bij aan de biodiversiteit. Uiteraard is niet alleen wat je boven de grond ziet van belang voor deze ontwikkelingen. 70% van de biodiversiteit vindt zijn oorsprong in de bodem. De bodem is daarom een belangrijk startpunt. Het is dan ook van essentieel belang om te weten hoe de bodem op locatie is. Zoals Twan van Alphen van de Bosgroep dan ook zei: “Een goede voorbereiding is het halve werk!”
Er komen veel initiatieven los rondom deze onderwerpen, en dat is goed nieuws. Helaas zijn er echter nog geen duidelijke regels rondom het ontwikkelen van bijvoorbeeld een voedselbos.
Heeft u interesse in meer informatie over de combinatie tussen landbouw en natuur neem dan gerust eens contact op met onze collega Steven. Zijn contactgegevens vindt u hier.