15 OKTOBER, 2018

Gemeenten starten regentonnenactie

In zeven gemeenten loopt momenteel een door Orbis georganiseerde actie waarbij  inwoners met korting een regenton kunnen aanschaffen bij verschillende lokale winkeliers.

Door klimaatverandering worden riolen door hevige regenval steeds meer belast en zorgt voor wateroverlast.  In de ‘Week van ons water’, die op 17 oktober start, is veel aandacht voor de bewustwording van wateroverlast en welke maatregelen we daartegen kunnen nemen. Een van de maatregelen die we kunnen nemen is het niet meer afvoeren van al het regenwater via het riool, maar het regenwater laten infiltreren in de bodem of opvangen. Zeven gemeenten haken deze maand hierop aan met een regentonnenactie.

In de gemeente Hilvarenbeek loopt de regentonnenactie de hele maand oktober en is een onderdeel van het project ‘Klimaatmakers gemeente Hilvarenbeek’. Twee weken geleden is het startsein voor de regentonnenactie gegeven door Wethouder Van de Loo. Hij plaatste de eerste regenton bij museum de Dorpsdokter in Hilvarenbeek. Voor een filmpje hiervan, klik hier. Inmiddels zijn al 80 regentonnen met korting verkocht. 

In de gemeente  Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden wordt woensdag 17 oktober, tegelijk met de ‘Week van ons water’ het startsein gegeven voor de regentonnenactie. De actie zal lopen tot 17 november en maakt onderdeel uit van het  project ‘Operatie steenbreek’.

Op 24 juni dit jaar heeft Orbis voor deze zeven gemeenten ook de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ mogen organiseren. De actie was een groot succes; ruim 1100 inwoners hebben die dag een tegel ingeleverd in ruil voor een plant. Met de regentonnenactie willen de gemeenten samen met hun inwoners weer een stapje zetten richting een klimaatbestendige gemeente.