19 JANUARI, 2024

Orbis begint het jaar goed!

Foto Bas van den Biggelaar

Het succesvolle project 'PlantenNU! Het Groene Woud' is afgelopen week afgerond. Het doel van dit project is het landschap en de natuur in Het Groene Woud versterken middels de aanleg van landschapselementen.

Orbis werkt hard aan het vergroenen van Nederland. Graag doen we dat met projecten waarbij daadwerkelijk planten de grond in gaan. Een goed voorbeeld daarvan is 'PlantenNU! Het Groene Woud'.

Stichting Het Groene Woud is samen met Orbis initiatiefnemer van dit project. Trees for All en Van Gogh Nationaal Park zorgden voor co-financiering. Beide organisaties vinden het belangrijk om het historische landschap en de bijbehorende biodiversiteit te versterken.

Onze collega Jack bezocht de deelnemers om ter plekke advies te geven van de mogelijkheden. Het goed informeren van deelnemers is namelijk een belangrijke stap in dit project. Na deze 'locatiescan' maakten we een beplantingsplan. Deelname was gratis voor inwoners van het buitengebied van Het Groene Woud.

Deze week werden de planten samen met een duidelijke, door Orbis ontworpen, aanplant-handleiding gratis bij de deelnemers thuisbezorgd. Het aanplanten deden de deelnemers zelf. Deelnemers hebben het project positief ervaren. 'Het deskundig advies, het meedenken en de persoonlijke hulp bij het gehele traject is erg waardevol geweest. Je wilt immers dat het plantgoed dat je krijgt ook goed gaat groeien' aldus Ivanka Wester. In totaal werden bijna 8.000 struiken verstrekt die de komende jaren zullen uitgroeien tot hagen, hoge struwelen, singels en voedselbosjes. Daarnaast werden 20 (fruit)bomen uitgedeeld.

De beplanting zorgt ervoor dat insecten, vogels en kleine zoogdieren kunnen nestelen, schuilen en voedsel kunnen vinden. Ook dragen planten bij aan een aantrekkelijk landschap, nemen ze CO2  op en zorgen ze voor koelere zomerdagen. Dit verhoogt de kwaliteit van de biodiversiteit en het landschap. Al met al is het project een succes voor de deelnemers, Stichting Het Groene Woud, Trees for All en de Nederlandse natuur!