24 JUNI, 2020

Orbis Oost-Brabant is los!

Het was natuurlijk een hele vreemde start… Op 2 maart gingen Michael, Koen en ik vol enthousiasme aan de slag op de spiksplinternieuwe Orbis-vestiging in Uden. De bureaus werden in elkaar geschroefd, computers aangesloten en de schilderijtjes kregen een mooi plekje aan de wand. Maar toen gooide corona roet in het eten. De computers gingen mee naar huis en de deur van ons nieuwe kantoor ging zes weken lang op slot.

Maar we hebben zeker niet stilgezeten. Vanaf onze thuiswerkplek konden we prima vooruit met verschillende projecten en het uitbouwen van een netwerk in Oost-Brabant. Hieronder een bloemlezing van de projecten waar we mee bezig zijn.

Vergroenen schoolpleinen
Voor de gemeenten Meijerijstad, Bernheze en Uden werken we aan subsidieaanvragen voor Schoolpleinen van de toekomst. Samen met basisscholen stellen we een inrichtingsplan op voor een nieuw, duurzaam en vooral groen schoolplein. Vervolgens helpen we de school bij het opstellen van een projectplan en subsidieaanvraag bij de subsidieregeling: Schoolpleinen van de Toekomst.

Wijstherstel
Wijst is een uniek fenomeen wat vooral in Oost-Brabant voorkomt. Genoeg reden dus, om daar mee aan de slag te gaan. Verschillende opdrachtgevers hebben ons gevraagd een subsidieaanvraag uit te werken voor subsidie van het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB). Met deze subsidie kunnen gemeenten, ondernemers en particulieren hun wijstgrond omvormen naar natuur. Zo blijven breuken en wijstverschijnselen (zie ook foto hiernaast) zichtbaar en behouden voor de toekomst.

Ondersteuning Werkeenheid Natuurnetwerk Brabant
Naast alle opdrachten voor gemeenten en particulieren, werken we bovendien voor de Werkeenheid Natuurnetwerk Brabant. Michael ondersteunt twee dagen in de week de Werkeenheid van de provincie. Een veelzijdige klus waar hij binnenkort zelf meer over vertelt.

Lithoijen in vogelvlucht
Deze zomer starten we bovendien, samen met Landschapsbeheer Oss, een nieuw project. Met het project ‘Lithoijen in vogelvlucht’ verbeteren we het leefgebied van vogels, vleermuizen en bijen. Zowel in het dorp als in het landelijk gebied rond Lithoijen. Dat doen we door ecologische kansen te inventariseren, maatregelen te nemen en vervolgens het effect te monitoren. Voor dit project hebben we recentelijk een beschikking ontvangen van de provincie Noord-Brabant vanuit de subsidieregeling Biodiversiteit en leefgebieden.

    Naast al deze projecten bouwden we de afgelopen vier maanden natuurlijk ook aan ons netwerk in Oost-Brabant. Nieuwe contacten leggen is in coronatijd soms een uitdaging. Telefoon en Teams zijn daarbij gelukkig onze grootste vriend. Inmiddels hebben we met veel gemeenten en andere organisaties in het gebied kennisgemaakt. Mochten we jou nog niet gevonden hebben, schroom niet en neem vooral een keer contact op. Nu alle maatregelen versoepeld worden, zijn we steeds vaker op ons kantoor in Uden te vinden. Dus ben je nieuwsgierig. Kom vooral een keer kennismaken onder het genot van een kopje koffie of thee.