01 JUNI, 2023

Mijn tuin Cranendonck

tuin en gevel scan
hazelnoot
beukenhaag

De gemeente Cranendonck werkt samen met Orbis aan een groene en klimaatbestendige gemeente. Niet alleen in de openbare ruimte, maar ook in de tuinen van bewoners.

Tuin- en gevelscan
In juni, juli en augustus 2023 scanden medewerkers van Orbis de tuinen en woningen in de meest versteende delen van Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Soerendonk en Gastel (Maarheeze en Budel volgen later dit jaar). Vanaf de openbare weg bekeken zij welke tuinen kansen bieden voor vergroening en scanden ze de mogelijkheden voor afkoppelen van regenwater en verwijderen van bestrating. Bewoners ontvingen een vrijblijvend persoonlijk advies in de brievenbus. Dit was in de vorm van een schets van de woning en tuin met daarop ingetekend waar afkoppelen van regenwater en vergroening mogelijk is.

Aanmelden voor gratis bomen, hagen en struiken
Bewoners konden zich vervolgens aanmelden voor de onderstaande gratis beplanting.  Door het grote enthousiasme zijn inmiddels meer aanvragen gedaan dan we kunnen voldoen. Helaas is het daardoor niet meer mogelijk om je aan te melden voor gratis beplanting.  

Bezorging beplanting
Op 12 en 13 december 2023 bezorgen we de aangevraagde beplanting aan huis. Deelnemers ontvangen daarover per e-mail meer informatie. 

Beplanting bewaren
De geleverde beplanting heeft kale wortels. Ze moeten dus zo snel mogelijk de grond in.  Kan je niet dezelfde dag aanplanten, bescherm ze dan tegen vorst,  wind en uitdroging.  Leg ze op een vorstvrije, koele, schaduwrijke plaats, bijvoorbeeld in een schuur of garage.  Verwijder eventueel de beschermende zak en houd de wortels vochtig door ze af te dekken met een natte doek. Probeer ze binnen vijf dagen te planten. Moet je het plantgoed toch langer bewaren? Kuil ze dan in,  zoals hieronder beschreven.

Planten inkuilen
Graaf een sleuf van 50 centimeter diep, liefst op een beschutte, schaduwrijke, niet te natte plaats. Haal de zak er af. Zet de planten verspreid in de sleuf. Geef de wortels water, zodat ze goed vochtig zijn, behalve bij vorst! Strooi de uitgegraven aarde over de wortels in de sleuf zodat de wortels van de planten rondom en bovenop goed met aarde bedekt zijn en er geen lucht aan de wortels kan komen. Druk de grond goed aan met de voet. Ook ingekuild moet je de planten, indien nodig, water geven zodat ze niet uitdrogen. 

Aanplant en onderhoud
Het plantgoed is nog klein en kwetsbaar. Het heeft zorg en aandacht nodig om te kunnen uitgroeien tot volwassen bomen, hagen en struiken. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor de aanplant en het onderhoud. Hieronder vind je meer informatie over de aanplant en onderhoud per beplantingssoort. Met de juiste verzorging kunnen de deelnemers jarenlang genieten van hun boom struik of haag  in de tuin. Daarnaast leveren ze een belangrijke bijdrage aan de vergroening, biodiverstiteit en klimaatbestendigheid van Cranendonck.

Struiken:

Hagen:

Bomen:

Let op: Het assortiment is onderhevig aan eenzijdige wijzigingen als dit door ons nodig of wenselijk wordt geacht en op=op. Mail voor vragen naar iris@orbis.nl.