10 MAART, 2023

Maart roert zijn staart

klimaatadaptatie
klimaatadaptatie
klimaatadaptatie

Ik schrijf dit artikel nadat ik terug kom van een plantdag voor Natuur in de Wijk. Kinderen van de lokale basisschool hebben rond de school bloemen gezaaid en er is een mooie biodiversiteitshaag gezet. Door de regenval in de afgelopen dagen was het gefreesde bloembed veranderd in een nogal natte bak met modder. De kinderen hebben waar het ging gezaaid, maar we hebben wel wat verloren schoenen op moeten graven. Volgende week, als het wat droger is, zaaien we nog een keer goed na, zodat er straks een mooi bloembed ligt.

In amper een week tijd zijn we dus van voorjaarsweer met vorst in de nacht naar sneeuw overdag en een kletsnatte vrijdag gegaan. Maart doet dit jaar het gezegde dus eer aan. Tegelijkertijd illustreert het hoe zeer we te maken hebben met steeds extremer weer, waaraan we ons zullen moeten aanpassen. De regen en sneeuw van nu wordt veelal ook nu afgevoerd, terwijl het in de zomer te droog is en we weer drinkwater voor de tuin gaan gebruiken. Het is inmiddels een bekend verhaal.

Dat er iets moet gebeuren is voor veel gemeenten en inwoners wel duidelijk en het barst overal van de ambitie om wat te doen, vaak ondersteund door mooie visies. Het blijkt echter steeds moeilijk te zijn om daadwerkelijk tot actie te komen en buiten wat te veranderen. Daarom maakt Orbis steeds vaker meerjarige uitvoeringsprogramma's voor klimaatadaptatieprojecten, waarin jarenlang projecten en acties georganiseerd worden in een gemeente. Hierin nemen we zowel inwoners als de interne organisatie mee. Zo organiseren we daadwerkelijke verandering buiten, maar creëren we ook meer kennis en bewustwording bij inwoners en personeel van de gemeente.

Wil je weten wat Orbis voor jouw gemeente zou kunnen doen of hoe zo'n programma eruit kan zien? Neem dan contact met me op: marco@orbis.nl, 06-868 896 13. Ik kom graag een keer langs.