06 MEI, 2020

Het Orbis klusteam

Binnen onze projecten worden jaarlijks honderden nestkasten geplaatst. Denk hierbij aan nestkasten voor vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Voor het maken van deze nestkasten denk je waarschijnlijk niet meteen aan Orbis…

Wijzelf ook niet. Maar toen door de Corona crisis een aantal van onze projecten stil dreigden te vallen heb ik het idee ingebracht om zelf nestkasten te gaan maken. Mijn collega Jack was meteen enthousiast en wilde graag helpen. Het maken van nestkasten leek ons “redelijk” eenvoudig en erg leuk om te doen. Goed om ook eens wat praktische ervaring op te doen, toch?

Dus, als eerste hebben we een bouwtekening voor een mussenkast gemaakt en vervolgens de benodigde materialen besteld. Daarna handen uit de mouwen en aan de slag! De Orbis nestkasten productie pilot was gestart. Doel van deze pilot: bekijken of het haalbaar is in eigen beheer 200 degelijke mussenkasten te maken, lol te hebben en onder de streep nog wat overhouden.

Bij Bouwbedrijf Pijnenburg uit Spoordonk konden we terecht voor het gebruik van hun werkplaats en gereedschap. In deze werkplaats hebben Jack en ik (als snel kregen we de bijnaam Buurman & Buurman) dan ook vier dagen hard staan zagen en timmeren. Niet alles ging zo makkelijk als we op voorhand hadden gedacht, zo is hout een natuurproduct en dus niet altijd even maatvast. Ook duurde het even voordat we de juiste montagemethode hadden gevonden. Toen we deze opstartproblemen getackeld hadden gingen we als een speer. Wat mij betreft een succesvolle pilot! A je to!