Groene schoolpleinen
NATUUR IN STEDELIJK GEBIED
Groene schoolpleinen
In 2018 is door de provincie Noord-Brabant de subsidieregeling ‘Schoolpleinen van de toekomst’ opengesteld, in samenwerking met Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het interbestuurlijk programma Jong Leren Eten.
Doel van de subsidieregeling is om voornamelijk basisscholen aan te sporen aan de slag te gaan met het vergroenen van het plein. Schoolpleinen zijn vaak volledig versteend: overal tegels, alleen her en der onderbroken door de welbekende gele baskets of een verdwaalde rekstok. Er is weinig avontuurlijks te doen behalve een potje ‘pannavoetbal’ – en dat natuurlijk óók op de tegels. In de zomer is het er zinderend heet en vaak is er geen schaduw, en in de winter is het te nat en winderig om fijn te spelen.
Gemeentelijke hulp
Diverse gemeenten, waaronder bijvoorbeeld Bernheze, Hilvarenbeek en Meierijstad, vinden het belangrijk om scholen een handje te helpen optimaal gebruik te maken van deze regeling. Een subsidieregeling is natuurlijk een buitenkans, maar in een druk schooljaar is het voor scholen bepaald geen makkelijke opgave om samen met leerlingen, ouders en leraren een goed plan en subsidieaanvraag op te stellen.
Bovengenoemde gemeenten zijn dan ook naar Orbis gestapt met de vraag of wij de scholen daarbij kunnen begeleiden. Natuurlijk zijn we daar enthousiast mee aan de slag gegaan. We begeleiden ondertussen al een tiental scholen bij het proces.
Het proces
Scholen nemen de verantwoordelijkheid voor het oprichten van werkgroepjes met leerlingen, leraren en ouders om te peilen wat de wensen en mogelijkheden zijn. En die zijn er vaak genoeg! Denk aan extra beplanting in de vorm van hagen en bomen, houtsnippers en zand, natuurlijke schaduwplekken, houten klimtoestellen en stapstenen, een amfitheater-buitenklas, regentonnen, grasveldjes, moestuintjes etc. Een groen schoolplein kent vele voordelen. Het biedt veel meer mogelijkheden voor leerlingen om te spelen, zich te verstoppen, te relaxen en op avontuur te gaan. Door het aanbieden van verschillende uitdagende elementen, blijven leerlingen meer bewegen, waardoor overgewicht en pestgedrag afnemen en samenspel wordt bevorderd. Daarnaast biedt een groen plein kansen voor natuureducatie, een toegenomen biodiversiteit op het plein en in de wijk, en is er minder kans op hittestress en wateroverlast.
Met andere woorden, een groen schoolplein is niet alleen een lust voor het oog, maar ook:
- • gezond;
- • educatief;
- • klimaatbestendig;
- • beter voor de natuur.
In samenwerking met de gemeente helpen wij scholen op deze manier bij het realiseren van hun droom. Wij begeleiden de scholen bij het hele proces, van het samenstellen van een ontwerp tot het uiteindelijk indienen van de subsidieaanvraag. Dit zodat Noord-Brabant in de toekomst steeds meer klimaatbestendige, educatieve groene pleinen rijker wordt.