04 FEBRUARI, 2022

Spelen op een groen schoolplein

Buitenklas
Moestuin
Moestuin

Het is zo heet in de zomer, we kunnen nergens in de schaduw chillen.

We kunnen nergens verstoppertje spelen.

Het is hier zo ontzettend saai, er is echt niets te beleven.

Zomaar wat klachten die voorbijkomen in een participatietraject bij het vergroenen van een schoolplein. Orbis heeft afgelopen maand weer een aantal mooie ontwerpen mogen maken van schoolpleinen die groener en gezonder worden. Mede dankzij een bijdrage van Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds worden deze pleinen binnenkort werkelijkheid en de klachten verleden tijd.

De pleinen die we onder handen nemen zijn doorgaans saai en vol met stoeptegels. Daardoor valt er weinig te beleven. De leerlingen vervelen zich in de pauze en het plein is niet geschikt voor educatieve activiteiten. Als de zon schijnt is het er meteen (te) warm. Er is namelijk weinig schaduw. Omdat het een grote open ruimte is zijn er geen mogelijkheden tot afzondering, verstoppen of zonering.

Bij elk plein inventariseren we eerst de huidige situatie en de wensen. Daar maken we een schetsontwerp van, waar de school nog aanpassingen op kan doorvoeren. Het aangepaste voorlopige ontwerp gaat naar een of meer hoveniers die er een prijs voor maken. Waar nodig versoberen we om binnen budget te blijven, waarna we een projectplan schrijven om subsidie mee aan te vragen bij het Cultuurfonds.

De afgelopen maanden hebben we verschillende pleinen ontworpen. Op een van die pleinen wordt onder andere een grote verdiepte zone aangelegd waar een groot deel van het regenwater op het plein afwatert. De boomstammen en gletsjerkeien die hierin liggen dagen de kinderen uit om naar de overkant te klauteren. Even verderop ligt er een heuse boomgaard, met een aantal kersenbomen. Lust iedereen zelfgebakken kersentaart? Laten we het hopen, want over een tijdje mogen de leerlingen die zelf gaan bakken.

Op een ander plein komt een mooie moestuin. In grote bakken gaan leerlingen zelf aan de slag om kruiden en groenten te kweken. Bijna alle schoolpleinen krijgen een buitenklas. Elk kind kan op een eigen boomstammetje gaan zitten, waarbij de leerkracht les geeft. Lekker in de frisse lucht, in de luwte van een paar bomen. Zo wordt leren opeens veel leuker, zeker als het gecombineerd wordt met bijvoorbeeld bewegend leren.

De eerste aanvraag voor een ontwerp voor de volgende subsidieronde is alweer binnen, dus we gaan gelijk lekker door!