07 OKTOBER, 2022

Opgedroogd en grensoverschrijdend

Droogte Kampina
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: extraImage2 in <b>/var/www/vhosts/orbis.nl/httpdocs/templates_c/c74e31dd8b7acc7bc8b69cc355a716c51fbb329a_0.file.news.tpl.php</b> on line <b>89</b><br />

De wereld droogt op, Europa droogt op, Nederland droogt op, Brabant droogt zelfs erg op. Letterlijk. De projecten van Orbis drogen gelukkig niet op. Sterker nog, Orbis gaat grensoverschrijdend. Ja hoor, je leest het goed. Dit woord heeft tegenwoordig vaak een negatieve klank. Maar niet in deze context. We verleggen onze grens van Brabant nu ook naar Gelderland (dit is een primeur). Ik mag daar een regentonnenactie opzetten samen met de gemeente Maasdriel. Dit is een spin-off van een actie die ik enkele jaren bij zes gemeenten rond de A50 heb mogen uitvoeren.

Een regentonnenactie is wel een actie die heel goed van pas komt gezien het weer van de laatste maanden. We zien overal dat het waterpeil hard aan het zakken is. De grote rivieren zijn ook al bijna opgedroogd. Sproei verboden. Fenomenen die we vaker zullen gaan ondervinden gezien de klimaatverandering en opwarming van de aarde.  

Mijn regentonnen zijn sinds de regenbuien van afgelopen week weer tot de nok toe gevuld. Hoe is het met jouw regenton? Huh, wat zeg je nu? 'Die heb ik niet'? Ik heb in een bui zo'n kleine 1.000 liter regenwater in totaal opgevangen. Daarmee kan ik mijn planten toch weer een hele poos van water voorzien. En dat kunnen de inwoners van de gemeente Maasdriel dus binnenkort ook doen. De actie zal gehouden worden in de week van het water vanaf 15 oktober, waarbij door de gemeente een mooie korting per regenton gegeven wordt.

Mijn inspiratie droogt voor nu ook op. Dit wil ik iedereen nog wel mee geven. 'Ga allemaal aan de ton'. Laat de regen maar komen. De natuur heeft het nodig.