25 MEI, 2021

De jeugd heeft de toekomst!

Op een onstuimige vrijdag eind mei werden op het schoolplein van twee basisscholen in Boxtel en drie in Oirschot grote bijenhotels geplaatst. Dit gebeurde in het kader van het project Natuur in de Wijk, waarmee de biodiversiteit binnen het stedelijk gebied wordt verbeterd. 'Worden wij gestoken door de bijen? Zorgen de bijen voor honing in de thee van de juf?' Deze, en nog veel meer vragen, werden deze middag beantwoord.

Bijen zijn onmisbaar. Zonder bijen geen lekkere appels, peren of erwtjes. Veruit het grootste gedeelte van de bestuiving van fruitbomen, gewassen en bloemen in Nederland gebeurt door wilde bijen. En juist met die soort gaat het niet goed. De helft van de in totaal 358 soorten is bedreigd. Waar ze vroeger makkelijk in gaatjes en kieren in de huizen hun eitjes konden leggen, is dat door de hermetisch afgesloten en afgekitte (nieuwbouw)huizen van tegenwoordig een stuk moeilijker geworden. Juist daarom is een bijenhotel van onschatbare waarde voor wilde bijen.

De kinderen van basisschool Molenwijk, Prinses Amalia, de Plataan, de Linde en de Korenbloem zijn onder de indruk van het mooie, grote bijenhotel dat op hun schoolplein geplaatst wordt door Leon van Bijenhotelkopen.nl. Op een zonnige plek, op het zuiden gericht, want bijen houden van warmte. Hier kunnen ze rustig hun eitjes leggen, veilig in een staafje bamboe. Ze stoppen stuifmeel bij de eitjes (en zorgen voor bestuiving!), zodat de kleine bijtjes straks te eten hebben. Dan metselen ze het gaatje vakkundig dicht. De kinderen kunnen dit proces vanaf nu van dichtbij volgen, want de wilde solitaire bijen die gebruikmaken van zo'n hotel zijn volledig vredelievend. In tegenstelling tot honingbijen, zullen ze niet steken. Voorjaar 2022 zullen de jonge bijtjes zich uit hun 'kraamkamers' een weg naar buiten knabbelen en kan de hele cyclus weer van voren af aan beginnen.

De kinderen hebben veel geleerd en kunnen met deze informatie ook thuis aan de slag. Met de uitgedeelde kleine bijenhotelletjes of de zakjes meerjarig bloemenmengsel bijvoorbeeld. En zo probeert het project Natuur in de Wijk 'een zaadje te planten' bij de jongere generatie ter bevordering van de biodiversiteit.


Het project Natuur in de Wijk wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant en door deelnemende gemeenten.