02 JUNI, 2021

Ter inspiratie: de edelherttrail over de Veluwe

Ik (Eefje) heb al wel eens geschreven dat ik in de uren waarin ik niet voor Orbis aan het werk ben, graag een wandeling in de natuur maak. Elk (voor)jaar plan ik dan ook een wandelvakantie met een vriendin. Terwijl onze mannen op de motor stappen voor een paar dagen asfalt, trekken wij er op uit met de wandelschoenen aan. Zo heb ik in de afgelopen jaren veel mooie plekken mogen ontdekken verspreid over heel Europa. Van de Sachsische en Bohmische Schweiz op de grens van Duitsland en Tsjechië tot de Oostenrijkse Alpen en de Pyreneeën, maar ook mooie eilanden met zonnige stranden zoals Santorini, La Palma en Sicilië (ja, ook daar kun je wandelen!).  

Een bijzondere vakantie in eigen land
Natuurlijk stond er ook vorig jaar een mooie wandelvakantie op de planning. Maar zoals velen van ons, hebben we deze moeten annuleren en hebben we onze wandeltrip een jaartje overgeslagen. Dat lieten we ons echter geen tweede keer gebeuren. Dus gingen we dit jaar voor een wandelvakantie in eigen land en liepen we vier etappes van de kersverse lange afstandswandeling de Edelherttrail.

Onze wandeling begon bij het prachtige Kasteel van Staverden, de kleinste stad van de Benelux. Vanaf hier wandelden we afwisselend door bossen, over landgoederen en over heidevelden. We doorkruisten het Speulder- en Houtdorperveld, landgoed 't Sol en het Caitwickerzand om de eerste dag te eindigen in Nieuw Milligen. Hier vertrokken we een dag later voor etappe twee (die eigenlijk etappe drie van de lange afstandsroute is, omdat we de eerste etappe hebben overgeslagen).

De tweede dag bracht ons weer een mooie afwisselende route door bossen en over heidevelden. We liepen langs de gebouwen van Radio Kootwijk waar in het verleden de lange golf radioverbinding met Nederlands-Indië werd onderhouden. De route eindigde door de bossen van Hoenderloo, waar de vele wilde zwijnen duidelijk hun sporen hebben nagelaten. We hebben ze helaas niet kunnen betrappen en ook de edelherten lieten zich deze dag niet zien.

Dag drie beloofde een rustigere dag te worden met slechts 16 kilometer op de planning. De route ging veelal door bossen en leidde ons naar Loenen. We liepen langs een enorm wildscherm met kijkgaten om de edelherten, zwijnen of reeën te spotten. Maar dat was ons ook vandaag niet gegund zo midden op de dag. We doorkruisten het natuurgebied Reeënberg, een bijzonder bosgebied waar de restanten van de vroegere ijzerindustrie goed zichtbaar zijn in de vorm van enorme kuilen waaruit de ijzerrijke 'klappersteen' gedolven werd. Het gebied kent behoorlijke hoogteverschillen waardoor het ook wel 'Klein Zwitserland' wordt genoemd. Dat geeft ons toch een beetje een buitenlandervaring.

Vanuit Loenen liepen we op de laatste dag van onze reis naar Velp. Door het Loenense bos, de Loenermark, landgoed Groenouwe, de Zilvense heide en de Imbos en Rheder-Worthrhederheide. Hierna kwamen we door het nationaal park Veluwezoom met als letterlijk hoogtepunt de Posbank. Hier zagen we in een paar uur tijd tien keer meer mensen dan de eerste drie dagen bij elkaar opgeteld. Met zoveel mensen lieten de edelherten zich natuurlijk weer niet zien, maar we zagen in het rustigere bos van de Veluwezoom wel een groep wilde zwijnen, met hele schattige kleine jonkies. We konden met een voldaan gevoel naar huis!

Het was een prachtige wandeltocht met veel afwisseling van bos en heidevelden. Helaas ontkom je er niet aan dat er af en toe een (snel)weg of spoorweg overgestoken moet worden, maar de route gaat grotendeels over onverharde paden. Heel vaak over hele smalle (edelhert)paadjes dwars over de heidevelden. Het was een hele mooie tocht en een tip voor iedereen die van wandelen in de natuur houdt!

Wij verheugen ons ondertussen op een vervolg van de route. De route gaat verder richting het zuiden, via IJssel en Maas naar het Zuid-Limburgse Epen. Hierna (maar dat stuk van de route is vanwege corona nog niet af) gaat deze verder in Duitsland om te eindigen in het stadje Monschau, midden in de Eifel. Het toeval wil dat onze mannen daar ook graag een tussenstop maken op hun motoren. Een lift naar huis vanuit hier zal dan ook geen probleem zijn.