19 MEI, 2020

Avonturen tijdens het flyeren

Door de Corona-crisis liggen veel activiteiten voor de projecten Natuur in de Wijk en Natuur in het Dorp stil. We organiseren namelijk bijna uitsluitend samenkomsten, waarbij deelnemers in grote getale nestkastjes en bloemenzaad kunnen komen ophalen. Toen dit niet meer tot de mogelijkheden behoorde, was het snel schakelen om een nieuwe, effectieve en vooral ook veilige manier van deelnemerwerving te verzinnen.

En als iedereen thuis werkt en het huis in de vrije uurtjes een grondige schoonmaak- en of opknapbeurt krijgt, is dat natuurlijk een uitgesproken moment om mensen te attenderen op de mogelijkheden om een nestkastje op te hangen.

Daarom zijn we begonnen met flyeren. Huis-aan-huis in de daarvoor geselecteerde “kerngebieden” in veel deelnemende gemeenten. Zo hebben we rondgelopen in Waalwijk, Oirschot, Bergen op Zoom, Meierijstad, Heeze-Leende en diverse andere kleinere dorpen voor Natuur in het Dorp.

Nadine ontwierp mooie flyers met informatie en een klein schetsje van een huis. Op dat schetsje konden we het huis in kwestie intekenen, zoals te zien op de foto hiernaast. Op de plek waar een kastje goed past, zetten we een kruisje.
De respons op deze actie was enorm! Zowel via onze inschrijfformulieren waarmee mensen zich konden inschrijven, als daadwerkelijk in de wijk zelf. We werden zo nu en dan eens gevraagd wat we aan het doen waren als we kritisch naar een gevel stonden te staren. Daaruit vloeiden leuke gesprekken met bewoners, die vaak ook veel weten van het vogelleven in hun wijk. Ook zijn we een hele hoop knuffelberen tegengekomen voor de landelijke Berenjacht, een leuke landelijke actie waarbij mensen knuffels voor hun raam plaatsen als speurtocht voor de kleintjes.

We hebben de mooiste tuinen gezien, kansrijke gevels bekeken, de eerste gierzwaluwen gespot en vooral héél veel stappen gezet op onze stappentellers. En zoals je kan zien op de foto’s hiernaast kom je onder het flyeren nog wel eens wat speciale gasten (lees kippen) tegen en moet je creatief omgaan met samen lunchen.
Maar het resultaat mag er wezen! In totaal hebben ongeveer 350 mensen zich opgegeven voor een nestkastje, en zijn er ook al meer dan 90 kasten rondgebracht.