Veldbloemenhof Etten-Leur: eerst de natuur, dan de woningen

 

Deel bericht

In Etten-Leur staat sinds kort een bijzonder woongebied in het groen: het Veldbloemenhof. Orbis kreeg de kans om deze plek in te richten met de natuur als uitgangspunt. En met resultaat. Nog voordat de eerste woning is geplaatst, groeiden hier al inheemse bomen en struiken. Een buitenruimte die klaar is voor de toekomst én de bewoners die daarop volgden.

Groene basis voor flexwonen

Veldbloemenhof is een flexwoonwijk aan de rand van Etten-Leur. De wijk is in hoog tempo ontwikkeld. In de wijk staan honderd tijdelijke woningen voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben. Denk aan jongeren, statushouders of mensen in een scheidingssituatie. Maar het bijzondere is: de wijk startte niet met beton, maar met bloemen, bomen en bodem.

Al in een vroeg stadium werd Orbis gevraagd om de buitenruimte te ontwerpen. In opdracht van de gemeente Etten-Leur ontwikkelden we een plan dat water vasthoudt, biodiversiteit stimuleert en tegelijk een fijne woonomgeving creëert. Dankzij korte lijnen en goede samenwerking konden we het ontwerp razendsnel omzetten naar uitvoering. In iets meer dan een jaar tijd is een stedenbouwkundig vlekkenplan uitgewerkt tot een plan wat niet snel daarna is uitgevoerd. Begin dit jaar ontvingen de eerste bewoners de sleutel.

Wadi’s, veldbloemen en vlinders

Regenwater wordt opgevangen in natuurlijke wadi’s – brede, lage greppels die het water geleidelijk laten infiltreren in de bodem. Dit voorkomt wateroverlast en houdt de grond langer vochtig tijdens droge periodes. Rondom deze wadi’s is een mix van inheemse bomen en struiken geplant, met soorten die van nature thuishoren in het landschap en veel waarde hebben voor vogels, vlinders en insecten.

Daarnaast zijn de open ruimtes ingezaaid met een veldbloemenmengsel. De komende maanden zal dat gaan groeien en bloeien. De geplaatste insectenhotels zijn in ieder geval alvast in gebruik genomen: metselbijen hebben hun eitjes al in de eerste gaatjes gelegd.

Slim bouwen met groen als fundament

Orbis gelooft in bouwen met de natuur als vertrekpunt. Veldbloemenhof laat zien dat het kan: eerst de bodem en beplanting op orde, dan pas de stenen. Zo ontstaat een flexibele woonwijk die vanaf dag één klimaatadaptief is. De groene ruimte helpt hittestress voorkomen, vangt water op en geeft rust aan bewoners. Het is een plek waar mensen kunnen wonen, maar ook wandelen, ontmoeten en tot zichzelf komen.

Samen sneller vergroenen

De aanleg van Veldbloemenhof is een mooi voorbeeld van hoe Orbis als ‘groenversneller’ bijdraagt aan een leefbare, gezonde leefomgeving. Door natuur en inrichting niet als sluitpost, maar als startpunt te zien, zorgen we voor echte verandering. Sneller, groener en samen.

Nieuwsgierig hoe wij ook andere plekken groener kunnen maken? Neem contact met ons op. Orbis kleurt Nederland groener – wijk voor wijk.