Orbis ondersteunt provincie Noord-Brabant

Deel bericht

Ook als de capaciteit bij een opdrachtgever in het gedrang komt door bijvoorbeeld zwangerschapsverlof of langdurige ziekte en uitval, springt Orbis graag bij. Want we willen de voortgang en continuïteit in de uitvoering naar meer groen en een grotere biodiversiteit op gang houden en borgen.

Zo is onze collega Hester vanaf 1 mei 2024 gedetacheerd bij de provincie Noord-Brabant als beleidsmedewerker Natuur- en Landschapsbeheer. In deze functie draagt zij bij aan de Agenda Natuurinclusief Brabant, de groenblauwe dooradering van het landschap en het versterken van de biodiversiteit in het landelijk gebied. Uitgangspunt van haar werk is inzetten op resultaten die zijn vastgelegd in het Beleidskader Natuur 2030 en de gerelateerde Uitvoeringsagenda.

Met de Agenda Natuurinclusief Brabant wil de provincie in navolging van de landelijke agenda natuurinclusief de beweging naar een natuurinclusieve samenleving vergroten. Dat is een samenleving waarin we rekening houden met de natuur. Zo betekent natuurinclusief bouwen en verbouwen bijvoorbeeld dat je extra aandacht besteedt aan de natuurlijke omgeving rondom je huis. Dit doe je door ruimte te creëren voor planten en dieren in je bouwplannen. En bij natuurinclusieve landbouw produceren agrariërs voedsel en gewassen in harmonie met milieu, natuur en landschap (Bron: provincie Noord-Brabant).  De Agenda moet straks inzicht geven in wat er al gebeurt en helpt prioriteiten te stellen voor de komende jaren. Het is de bedoeling dat er vanuit elf Brabantse publiek-private domeinen visies en strategieën ontwikkeld worden met inspirerende voorbeelden en actiepunten.

Voor het opstellen van de Agenda Natuurinclusief Brabant bracht de provincie afgelopen maanden in beeld waar de belangen en kansen liggen voor de biodiversiteit in stedelijk en landelijk gebied (buiten het Natuurnetwerk Brabant) in combinatie met de 11 provinciale beleidsdomeinen, zoals Energie, Landbouw en Wonen om er maar een paar te noemen. Naast de kans om binnen het provinciaal beleid natuurinclusief werken als standaard in te voeren, zoekt de provincie ook naar kansen in de maatschappij. Naar natuurinclusieve voorbeelden die bijdragen aan de Agenda en daarmee  aan het doel van de Agenda om te komen tot een natuurinclusieve samenleving. Om deze voorbeelden, suggesties en ideeën op te halen, organiseert Hester in samenwerking met een nog te selecteren bureau een bijeenkomst voor externe (samenwerkings)partners van de verschillende beleidsdomeinen. Daarnaast onderhoudt Hester contact, stemt af en wisselt kennis uit met de landelijke organisatie voor de Agenda Natuurinclusief (het Collectief Natuurinclusief) en de andere provincies die hun eigen agenda gaan opstellen.

Het tweede deel van de opdracht van Hester richt zich op de opgave(n) rond de groenblauwe dooradering (GBDA) om de biodiversiteit te versterken. Doel is om 10% GBDA van het landelijk gebied in de provincie te realiseren buiten het Natuurnetwerk Nederland en buiten de bebouwde gebieden van steden en dorpen. Nu het nieuwe kabinet het Nationaal Programma Landelijk Gebied heeft geschrapt inclusief de bijbehorende financiële middelen, het zogenaamde Transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur, wordt het een uitdaging voor de provincie om het doel overeind te houden. Om te weten hoeveel landschapselementen in Noord-Brabant aangelegd moeten worden om die 10% voor 2050 te halen, moet eerst het huidige percentage bekend zijn. Hiervoor laat Hester een nulmeting uitvoeren door een nog te selecteren partij. Parallel aan deze nulmeting onderzoekt Hester welk instrument of welke regeling de provincie kan ontwikkelen om de gereserveerde gelden in te zetten, zodat  de GBDA ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.

Tot haar werk bij de provincie behoort, naast het coördineren en begeleiden van bovengenoemde projecten en het onderhouden van contacten binnen en buiten het provinciehuis, ook het tijdig informeren en adviseren van het dagelijkse bestuur. In dit geval de gedeputeerde met de portefeuille Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied. Om deze bestuurder op de hoogte te stellen sluit Hester wanneer nodig aan bij het reguliere strategisch overleg van het programma Natuur. Voor wat betreft de Agenda Natuurinclusief Brabant geldt dat, wanneer deze gereed is, ook de andere bestuurders gevraagd worden om hun commitment te geven. Na positieve besluitvorming is de deur naar implementatie van natuurinclusief werken binnen het provinciehuis opengezet. Een eerste stap op weg naar een natuurinclusieve samenleving!