15 JULI, 2022

Mag ik me even voorstellen? (Nieuwe collega Wiel)

wiel
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: extraImage2 in <b>/var/www/vhosts/orbis.nl/httpdocs/templates_c/c74e31dd8b7acc7bc8b69cc355a716c51fbb329a_0.file.news.tpl.php</b> on line <b>89</b><br />

Ik ben Wiel Poelmans en werk sinds kort als ecologisch adviseur samen met Orbis. Ik ga me bezighouden met het opzetten van het nieuwe werkveld Bos- en natuurontwikkeling.

Rond mijn 18e ben ik geïnteresseerd geraakt in natuur, in het bijzonder in vogels en planten. Het kijken naar vogels is daarna snel uitgegroeid tot een bijzondere passie. Ik maak nog steeds regelmatig vogelreizen met partner of vrienden.

Na afronding van een studie scheikunde aan de H.T.S. was de keuze snel gemaakt biologie te gaan studeren in Utrecht, met als specialisaties vegetatiekunde en landschaps- en systeemecologie.

Na mijn studie ben ik gaan werken bij de provincie Noord-Brabant. De eerste vier jaar als inventarisatiemedewerker van vogels en vegetaties, daarna ben ik vijf jaar coördinator van het vogelonderzoek geweest.

Mijn eerste grote klus als projectleider betrof de invulling van de Ecologische Hoofdstructuur (nu Natuurnetwerk Brabant) met de natuurambities van de provincie. Vanaf 2004 ben ik samen met de gebiedspartners vooral bezig geweest met het herstel van de biodiversiteit in de provincie.

De laatste vijf jaar was ik verantwoordelijk voor de beheerplannen van de Brabantse Natura 2000-gebieden en het opstellen van de Brabantse bossenstrategie. In die periode leverde ik namens de gezamenlijke provincies een bijdrage aan de landelijke bossenstrategie en het opstellen van het Strategisch Plan voor Natura 2000.

Ik ben bijna vijftien jaar lid geweest van de Deskundigenteams Nat en Droog Zandlandschap van het landelijke kennisnetwerk OBN (Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit).

Sinds eind 2021 ben ik met pensioen, maar nog steeds gemotiveerd een bijdrage te leveren aan natuur- en bosontwikkeling en het uitdragen van kennis daarover.