10 AUGUSTUS, 2022

We krijgen een vergroenende winter

huismus
bus
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: extraImage2 in <b>/var/www/vhosts/orbis.nl/httpdocs/templates_c/c74e31dd8b7acc7bc8b69cc355a716c51fbb329a_0.file.news.tpl.php</b> on line <b>89</b><br />

Op dit moment is de zomervakantie in volle gang. Veel collega’s zijn nog (of alweer) op vakantie en we hebben een aantal warme en droge maanden achter de rug. De meeste mensen zijn nog niet bezig met de winter die eraan komt, maar de gierzwaluwen weten wel beter. Ze hebben de afgelopen maanden genesteld in onze dorpen en steden en op dit moment trekken de laatste richting het altijd warme zuiden. Ze brengen daar de winter door, zodat ze geen last hebben van onze natte sneeuw en grijze mist.

Bij Orbis zijn we druk bezig met plannen voor de komende winter. We nodigen mensen uit om kasten voor allerlei vogels, vleermuizen en insecten op te hangen. Ook zijn we op zoek naar locaties waar we hagen, bloemenvelden en bomen kunnen planten. Dat kan in tuinen, maar samen met participerende gemeenten doen we dat ook op openbare grond. Dit doen we in diverse projecten verspreid over Brabant.

Voor Natuur in de Wijk in Etten-Leur en in Oosterhout hebben we de afgelopen winter al een groot deel van de beschikbare materialen uitgedeeld. Komende winter gaan we de laatste nestkasten en planten uitdelen. Dit zijn onder andere bloemenvelden, bomen en diverse soorten nestkasten.

Ook hebben we de afgelopen weken hard gewerkt om allerlei organisaties en bewoners in Steenbergen en Dinteloord te benaderen voor Natuur in de Wijk. Dat heeft erin geresulteerd dat er nu een flinke hoeveelheid aanmeldingen klaarstaat om uitgeleverd te gaan worden. Daar gaan we zo’n 500 nestkasten en 3.000 bomen en struiken uitdelen. Zodra de planten op de kwekerij hun bladeren laten vallen kunnen ze bij de mensen thuis bezorgd worden.

Ook Natuur in het Dorp loopt voorspoedig. In totaal doen er elf gemeenten in de westelijke helft van onze provincie mee aan dit project. Hier worden ruim veertig dorpen bij betrokken. Daar kunnen bewoners ook nestkasten en planten bestellen. Naast struiken delen we hier ook vaste planten uit. Natuurlijk zijn deze inheems en zorgen de bloemen voor voedsel voor allerlei insecten.

Zo lopen er nog tal van andere projecten waarmee we heel concreet maatregelen treffen om tot een groenere en gezondere leefomgeving te komen. We zijn onder andere bezig met erfbeplantingsprojecten in diverse gemeenten en in Veldhoven wordt komende winter ook flink wat materiaal uitgeleverd in het kader van Natuur in de Wijk.

Als de gierzwaluwen volgend voorjaar terugkomen uit hun warme overwinterlanden zullen ze dus heel wat minder moeite hebben met zoeken naar een geschikte nestlocatie. Zo maken we Brabant dag in dag uit groener en biodiverser. Fijn voor de vogels, maar zeker ook fijn voor alle Brabanders.