24 FEBRUARI, 2021

Samen schoolpleinen vergroenen

Elk schoolplein is uniek. Elke school is uniek. En toch hebben veel scholen iets gemeen, namelijk; een stenen schoolplein… Dat kan natuurlijk groener en vooral duurzamer. Daarom adviseert Orbis scholen bij het toekomstbestendiger maken van schoolpleinen. En het leuke is, dat ik (Iris Bottema) daar een grote rol in mag spelen. Zo ontwerp ik schoolpleinen met onder andere moestuintjes, groene doolhofjes, waterpompen en (fruit)bomen. Stuk voor stuk mooie projecten waarbij we samen met de school bekijken hoe we de biodiversiteit op het plein kunnen vergroten, slimmer met regenwater kunnen omgaan, kinderen kunnen laten spelen met zand, water en andere natuurlijke materialen en leerlingen leren hoe ons dagelijks voedsel groeit.

Iedere school is anders
Voor 17 basisscholen in Brabant hebben mijn collega’s en ik inmiddels projectplannen geschreven en subsidies binnengehaald. We hebben dus al aardig wat ervaring. Toch is ieder schoolplein weer anders. We kijken goed naar de wensen en eisen van de kinderen, ouders en leraren. Iedere school heeft zijn eigen redenen om het schoolplein aan te pakken. Dat maakt het werken aan schoolpleinen van de toekomst ook nooit saai.

Van idee naar een goed onderbouwd plan
Hoe gaan we te werk? Tijdens het intakegesprek adviseren we de school over de verschillende subsidiemogelijkheden, het planvormingsproces en de randvoorwaarden voor het vergroenen van het schoolplein. Daarna ontvangt de school voorbeeldvragenlijsten, waarmee ze bij ouders, leerlingen en leerkrachten kunnen inventariseren wat de belangrijkste wensen zijn. Naar aanleiding van die inventarisatie gaan we met de school in gesprek en komen we tot een ontwerp wat niet alleen mooi en praktisch is, maar ook aansluit bij het lesprogramma en de wensen van de kinderen. Het ontwerp werken we uit in een professionele tekening en een projectplan. In het projectplan komen onder andere het onderhoud, financiering en de beplanting aan bod. Samen met de school finetunen we het plan en pas als de school helemaal tevreden is, dienen we de subsidieaanvraag in bij de door de school gekozen fondsen.

Dromen worden werkelijkheid
Veel van onze projecten zijn inmiddels uitgevoerd. Het leukste is natuurlijk als ik na een tijdje langs de school rijd en het uiteindelijke resultaat zie. Het idee op papier is dan werkelijkheid geworden en de kinderen hebben plezier op hun nieuwe groene schoolplein.

Subsidiemogelijkheden
Kan jouw schoolplein ook wel een groene make-over gebruiken? We adviseren je graag over de verschillende subsidiemogelijkheden. Zo is in Uden de gemeentelijke impulsregeling “Natuurlijk spelen op schoolpleinen” gestart en wellicht krijgt de regeling “Schoolpleinen van de toekomst” in 2021 een vervolg. Voor beide regelingen kunnen we je adviseren en een subsidieaanvraag verzorgen.