18 NOVEMBER, 2020

Ruim 900 nieuwe regentonnen in de Brabantse tuinen

Afgelopen oktober organiseerde Orbis met veel succes een regentonactie voor de gemeente Hilvarenbeek en voor de zes As50 gemeenten (Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden). De actie was eenvoudig: Inwoners van deze gemeenten konden op vertoon van een waardebon bij ruim 25 deelnemende winkels een regenton met korting aanschaffen. In totaal zijn er iets meer dan 900 regentonnen verkocht. Dit betekent dat deze inwoners in een natte periode samen een kleine 75.000 liter regenwater opvangen voor hergebruik in de plaats dat dit regenwater wegstroomt via het riool.

Interessant om te weten is dat we per huishouden jaarlijks gemiddeld zo’n 2.000 liter schoon drinkwater gebruiken voor de tuin. Met in het achterhoofd de aanhoudende droogtes van afgelopen zomers en de hevige hoosbuien waarbij ons riool overbelast raakt, kan dat ook anders!   

Regenwater valt gewoon gratis uit de lucht. Door het op te vangen in een regenton kunnen we het prima gebruiken voor onze tuinen. Regenwater bevat geen kalk, waarvoor het zelfs beter is voor plant en dier. Ook een leuk feitje is dat we er zelfs streeploos ramen mee kunnen wassen! Bovendien komt het water dat we opvangen niet in het riool terecht komt en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden.

Naast het plaatsen van een regenton is het ook goed om minder verharding in onze tuinen aan te brengen en het juist groener maken. Hierdoor kan het regenwater tijdens een hoosbui veel makkelijker in de grond zakken. Daarnaast zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin.

De regentonactie maakt onderdeel uit van de campagne-projecten ‘Klimaatmakers Hilvarenbeek’  en ‘Operatie Steenbreek As50 gemeenten’. Vanuit Orbis hebben we hiervoor verschillende acties georganiseerd. Het is mooi om te zien dat we op deze manier burgers bewuster kunnen maken van wat zij met eenvoudige aanpassingen kunnen doen zodat we samen ons ‘steentje’ bijdragen aan een klimaatbestendigere leefomgeving.