Hallo, mijn naam is Marjolein van Dijk en ik ben een van de nieuwe collega’s die zich bezighouden met de uitbreiding van Orbis over Nederland. In november 2022 ontmoette ik Koen tijdens een netwerkbijeenkomst en wij bleken dezelfde mening te hebben: Nederland moet natuurrijker worden en dat kan niet meer wachten tot ‘later’. Nederland zit te wachten op een club van durvers en doeners. Een club zoals Orbis.

Van jongs af aan heb ik altijd de intrinsieke motivatie gehad om een positieve bijdrage te leveren aan een betere wereld. Natuurlijk wist ik toen ik klein was nog niet hoe ik dat kon doen, maar naarmate ik ouder werd, werd me dat geleidelijk aan duidelijk. Ik wilde met mensen werken én mijn zorgen over de leefomgeving ombuigen naar concrete verbeteringen. En dat is wat ik sinds een jaar of 25 met mijn werk probeer te bereiken.

Na mijn studie Milieukunde, met als specialisatie Natuurbeheer, kwam ik na een paar omzwervingen al vrij snel in het juiste werkveld terecht: ik ging werken als programmamanager bij Dienst Landelijk Gebied. Met landinrichtingsprojecten werkten we aan de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur, nu het Natuurnetwerk Nederland genoemd. Mijn rol als programmanager had een belangrijke mensgerichte, leidinggevende component in zich en voor mij viel in dit werk alles op z’n plek. Mijn leidinggevende rollen heb ik en de loop der jaren steeds verder inhoud gegeven bij verschillende organisaties in natuur en landschap.

Nog altijd werk ik met veel plezier als (interim) manager in het ruimtelijk domein. Het bouwen aan een organisatie vind ik het mooiste wat er is. Mensen in beweging krijgen en vooral: zorgen dat met plezier en passie gewerkt wordt. Voor mij zit de lol in het sámen doen. En vooral ook de verbinding leggen met andere organisaties, omdat we het tenslotte mét elkaar moeten doen. Onder het mom ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’.  Mijn zorgen om het klimaat en de leefomgeving zijn in de loop der jaren niet afgenomen en ik ben dan ook heel blij dat ik het werk mag doen dat ik doe. Ik hoop hiermee inderdaad een positieve bijdrage te leveren aan een gezondere wereld.

En verder… in 1972 ben ik geboren op de Groningse klei, maar mijn lagere en middelbareschooltijd bracht ik door in Waterland, Noord-Holland. Voor mijn studie trok ik terug naar Groningen, waar ik ben blijven wonen. Voor mijn werk reis ik regelmatig naar andere delen van het land, maar het Noorden is en blijft mijn thuisbasis. Met mijn gezin woon ik in het Westerkwartier van de provincie Groningen. Ik hou van pk’s, van 1 tot veel en ben redelijk avontuurlijk ingesteld. Ik rij graag paard, motor en auto en ben vorig jaar in mijn eentje met de auto naar Zuid-Portugal gereden. Bij mijn paard kom ik altijd weer met de voetjes op de grond na een intensieve werkdag. Bijpraten met een vriendin doe ik het liefst tijdens een fijne wandeling of achter een kop koffie of glas wijn; heerlijk.