04 JUNI, 2019

Mag ik me even voorstellen (deel 6: Jack)

Mag ik me even voorstellen? Mijn naam is Jack van den Berg. In 1998 ben ik afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool in Tilburg richting bedrijfseconomie. Ik heb 30 jaar lang voor een financiële instelling gewerkt waarna ik de kans heb gekregen om me om te scholen. Ik heb bij het Helicon in Eindhoven een opleiding tot hovenier gevolgd en in 2018 mijn diploma behaald. Na een kleine 2 jaar als hovenier te hebben gewerkt ben ik in maart 2018 bij Orbis aan de slag gegaan. Op dit moment volg ik een opleiding ecologie.

Ik ben een echt buitenmens, altijd geweest. In mijn jongere jaren trof je me vaak aan op de Oirschotse heide of op de boerderij bij vrienden. Geweldig, al die ruimte, beesten en natuur. Destijds toch op een kantoor terecht gekomen en daar ook met veel plezier gewerkt en veel geleerd. Maar de drang om iets met de natuur te doen is gebleven en daar heb ik dus sinds 2016 ook echt invulling aangegeven. Na mijn hoveniersopleiding kijk ik heel anders naar de natuur en dat is voor mij eigenlijk mijn allergrootste winst. Vroeger waren de bossen 'gewoon groen' maar nu weet ik wel beter. De verscheidenheid aan soorten planten en bomen en de manier waarop deze groeien en bloeien is erg interessant.    

Binnen Orbis ben ik verantwoordelijk voor de veldcoördinatie van het Groen Blauw Stimuleringskader (Stika) voor het gebied Midden Brabant. Daarnaast werk ik aan projecten zoals Natuur in de Wijk, Ervenplus en diverse klimaatadaptatie projecten. Ik breng mijn kennis en enthousiasme voor de natuur graag over op anderen. En als die dan ook enthousiast worden, ook al is dat alvast maar een klein beetje, vind ik dat al prachtig. Het begint vaak met het creëren van bewustwording van mensen voor de natuur. We vinden de natuur vaak 'gewoon', maar dat is het dus niet. Als we niets doen aan de natuur houden we ook niets over. Ik hoop door mijn inzet de natuur een handje te helpen en dat wat we hebben minimaal te behouden maar nog liever te vergroten.

Ik woon samen met Marie-Jose en onze hond Iggy aan de rand van Middelbeers. Daar geniet ik echt werkelijk elke dag van het uitzicht vanuit onze woonkamer over grasland, akkerland en bossen. Als ik thuis ben vind je me meestal in de tuin, werkend wel te verstaan