In Lithoijen wordt de komende twee jaar gewerkt aan het verbeteren van het leefgebied van vogels, vleermuizen en wilde bijen. Zowel in de dorpskern als in het landelijk gebied daaromheen. Met het project ‘Lithoijen in vogelvlucht’ helpen we de natuur een handje.

We creëren een aantrekkelijke leefomgeving en meer nestgelegenheid voor de huismus, uil, zwaluw, patrijs, slechtvalk, veldleeuwerik, vleermuis en wilde bij. Dit doen we door het beschikbaar stellen van nestkasten en bijenhotels die opgehangen worden bij bewoners en bedrijven in Lithoijen. Ook zorgen we voor voedsel en schuilplekken door het planten van fruitbomen, bloemenranden, hagen en stuiken.

Het project is een samenwerking tussen Orbis, Dorpslandschap Lithoijen en Landschapsbeheer Oss. De provincie Noord-Brabant en Landschapsbeheer Oss financieren het project. Lees meer in de brochure.

Bomen, struiken en hagen geplant
Eind 2020 konden bewoners van Lithoijen een nestkastje of beplanting aanvragen. Eind februari zijn onder begeleiding van Dorpslandschap Lithoijen en Landschapsbeheer Oss zo’n 73 bomen en 3610 stuks bos- en haagplantsoen aangeplant. Een indrukwekkende operatie die aanvankelijk even uitgesteld moest worden vanwege de sneeuw. De plantgaten waren voorbereid door de bewoners, waardoor er vlot doorgewerkt kon worden. Inmiddels zijn alle hagen en bomen geplant, zodat ze deze zomer al voedsel en beschutting kunnen bieden aan vogels en insecten. Het inzaaien van 1784 m² bloemweide volgt later dit voorjaar. Net als de ruim 100 aangevraagde nestkasten, die worden opgehangen in tuinen van bewoners.

Tweede ronde
In het najaar van 2021 inventariseren we voor de tweede keer welke bewoners en bedrijven de biodiversiteit op hun erf willen vergroten. Heb jij de eerste ronde gemist en wil je er nu als eerste bij zijn? Laat dan je gegevens achter via het interesseformulier. Je ontvangt dan een berichtje zodra we starten met de tweede inventarisatieronde.

Het assortiment is onderhevig aan eenzijdige wijzigingen indien dit door ons nodig of wenselijk wordt geacht en op=op. Mail voor vragen naar iris@orbis.nl.

Nestkasten:

Hagen:

Bomen:

Bloemenstrook: