We weten allemaal dat ons klimaat verandert en dat de biodiversiteit achteruit holt. Ook in Lithoijen, het charmante dorpje aan de Maas. Maar in Lithoijen wacht men niet af. Daar maakt men niet alleen plannen, maar gaan inwoners ook aan de slag. Samen met Orbis. Want dat is waar Orbis goed in is. Aanpakken en vergroenen. Samen met partners en bewoners in het dorp.

Binnenkort start de tweede inventarisatieronde van het project “Lithoijen in Vogelvlucht”. Net als vorig jaar kunnen de inwoners van Lithoijen zich aanmelden voor vergroenende maatregelen. Denk aan fruitbomen, laanbomen, hagen en nestkasten. Ook een bijenlint met bloemenveldjes en insectenhotels staat op het verlanglijstje. Zo wordt Lithoijen niet alleen mooier en groener, ook de biodiversiteit krijgt een flinke boost.

Afgelopen jaar meldden zich al veel natuurliefhebbers voor het project. Dit voorjaar werden 73 bomen en 3.610 stuks bos- en haagplantsoen aangeplant en 1.784 m² bloemenweide ingezaaid in het dorp aan de Maas. Een indrukwekkende operatie waarbij bewoners, Landschapsbeheer Oss, Dorpslandschap Lithoijen en De Koornbeemd de handen uit de mouwen staken. Ook de meeste van de ruim 100 aangevraagde nestkasten hangen inmiddels aan gevels en in bomen. Een aantal zijn zelfs al bewoond. Het is prachtig om te zien hoe het Lithoijen groener kleurt. En we zijn nog lang niet klaar!

Woon je in Lithoijen en zie jij ook kansen om de biodiversiteit op je erf te vergroten? Kijk dan op www.orbis.nl/lithoijen.