06 AUGUSTUS, 2018

Het hoe, wat en waarom van klimaatadaptatie

Je hoort het overal om je heen. Het klimaat verandert. Maar is dat zo gek dan? Het klimaat verandert toch al sinds het ontstaan van de aarde. En toch is het nu anders. Maar waarom dan? Dat heeft te maken met de snelheid waarmee het klimaat nu verandert. Waar het vroeger eeuwen duurde voordat de temperatuur (significant) steeg duurt dat nu nog maar enkele decennia.

En wat heeft klimaatadaptatie dan te maken met het veranderende klimaat? Adaptatie wil zeggen dat je je aanpast aan veranderde omstandigheden in dit geval dus die van het klimaat.

We hoeven niet ver achterom te kijken om grote verschillen te herinneren. Voorafgaande aan de hete en droge periode waar we nu inzitten stroomde het water soms in kleine beekjes door onze straten.

Deze ‘pieken’ gaan we steeds vaker zien. Het gaat minder vaak regen maar als het regent valt het met bakken uit de lucht en kan de riolering het niet meer aan. En het wordt beetje bij beetje warmer wat weer zorgt voor hittestress en watertekorten.

We kunnen ons erbij neerleggen en het allemaal laten gebeuren, maar de gevolgen zijn dan over enkele decennia waarschijnlijk niet meer te overzien. Denk aan overstromingen, tekort aan water en mislukte oogsten. Je kunt er ook op inspelen en dat kan makkelijker dan je denkt en ook nog eens in je eigen omgeving.

Door het plaatsen van een regenton vang je water op dat je kunt gebruiken om je plantjes water te geven in een drogere periode. Koppel je hemelwaterafvoer los en laat het water door je tuin stromen in plaats van direct het riool in. Of vang het regenwater op in een watertank waarmee je in droge periodes je tuin kunt sproeien. Leg een groendak aan op je tuinhuis en vervang (een deel van) de verharding rond je huis door beplanting.  Ook hierdoor stroomt het water niet direct de riolering in en voorkom je hittestress. Want het is op verharding al heel snel 5 graden warmer dan in een groene tuin. 

Is je interesse gewekt, wil je meer lezen over klimaatadaptatie en wil je zelf in actie komen? Neem dan eens een kijkje op de website: www.huisjeboompjebeter.nl. Deze website staat vol informatie en handige tips. Doe er je voordeel mee en speel in op klimaatverandering. En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander. Want nodig is het!