Ik ben op mijn 53e nog veranderd van baan. Ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik in de financiële sector lang genoeg op een kantoor gewerkt had en dat ik zoveel mogelijk in de buitenlucht wilde gaan werken. In elk geval niet of zo min mogelijk op kantoor. Ik heb een hoveniersopleiding gevolgd en werk gedeeltelijk voor mezelf als hovenier. Maar daarnaast werk ik dus bij Orbis. En die keuze is voor mij werkelijk een schot in de roos. Ook hier heb ik aangegeven wat ik wel wil en wat ik niet wil. Ook weer keuzes maken. En die vrijheid krijg ik ook en dat is natuurlijk fantastisch. Het portfolio van Orbis is dusdanig dat er altijd voor iedereen die er werkt wel iets interessants tussen zit. Voor mij dus er zoveel mogelijk op uit, de natuur in.

Wat mag ik dan zo al doen bij Orbis? Nou dat is een hele waslijst en ook juist dat maakt mijn werk zo leuk. Ik heb in de ruim 4 jaar dat ik er nu werk nog nooit zo vaak te horen gekregen 'wat heb jij een leuke baan'. En dat is ook zo en daar ben ik best trots op zo op 'mijn oude dag'.

Ik ben 'Tuinklimaatcoach' voor enkele gemeenten in Brabant. Ik bezoek deelnemers en adviseer hen hoe het beste om te gaan met klimaatverandering en daarbij onder andere over het afkoppelen van de regenpijp of het aanleggen van een sedumdak. In het verlengde daarvan geef ik gastlessen op basisscholen over klimaatverandering.

Ik werk ook aan het project Natuur in de Wijk. Ik ben gevelscanner en bekijk waar het beste diverse maatregelen zoals nestkasten en/of beplanting opgehangen of geplant kunnen worden. Ook vanuit dit project geef ik gastlessen op basisscholen over Natuur in de Wijk.

De gastlessen geef ik van groep 1 tot en met groep 8. Dit lesgeven behoort toch wel tot een van mijn favoriete projecten. Ik vind het fantastisch om de jeugd enthousiast te maken voor de natuur. Immers, zij zijn de toekomst. In elke groep zitten wel een paar leerlingen die je verrassen met hun kennis of met leuke opmerkingen. Ik vind het überhaupt leuk om kennis over te dragen en mensen enthousiast te maken voor de natuur.

Verder ben ik veldcoördinator (geweest) voor subsidieregelingen om landbouwgrond om te zetten naar natuur voor Brabants Landschap en de provincie Noord-Brabant. Daarbij adviseer ik de deelnemer onder andere over het aanleggen van akkerranden of het aanleggen van een mooie struweelhaag in het buitengebied.

Tevens coördineer ik in verschillende gemeentes acties zoals Tegel eruit, plant erin of een regentonnen actie.

Ja, het houdt niet op. Ik ben ook nog erfscanner voor het ErvenPlus project van Brabants Landschap. Ik adviseer hierbij deelnemers in het buitengebied over het toevoegen van maatregelen om de erfvogel, zoals de huismus en boeren- of huiszwaluw, weer terug te krijgen op het erf. Dit doen we door middel van het plaatsen van nestkasten voor broedgelegenheid en beplanting zoals gemengde hagen, hoogstamfruitbomen en struwelen voor voedsel en veiligheid. Hiermee vergroten we de biodiversiteit. Want dat is erg belangrijk en ook heel hard nodig.    

Onlangs ben ik ook nog gestart met Agroforestry en adviseer hierover geïnteresseerde agrariërs binnen het Van Gogh Nationaal Park.

En op kantoor? Ja daar kom ik vaak 's morgens vroeg even om wat spullen op te halen en 's avonds om ze weer terug te brengen. En dat na weer een dagje in de buitenlucht. Natuurlijk ben ik ook op kantoor om wat administratie bij te werken, maar zeker ook om mijn collega's te zien. Gezelligheid voorop!

Tsja, dit is een greep van projecten die Orbis doet en waar ik dus aan mee mag werken. En daar ben ik super content mee. Het is toch ook weer een kwestie van keuzes maken, kansen zien en willen pakken.

Orbis maakt ook een duidelijke keuze: vergroenen gaat niet snel genoeg. Het tempo kan en moet omhoog. Daarom zijn wij ook de groenversnellers.

Er is in Brabant nog ruimte genoeg voor groene projecten. Bij Orbis zien we dat er nog veel potentieel is en dat geeft ons als groenversnellers mogelijkheden genoeg. We hebben daarom de laatste jaren ook al diverse vacatures gehad voor projectmedewerker of projectleider. Misschien heb ik jou wel geïnspireerd met dit artikeltje. Houd onze site in de gaten en wie weet maak jij ook een keuze om groenversneller bij ons te worden.