18 NOVEMBER, 2021

ErvenPlus (afsluiting ronde 2 en start ronde 3)

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: extraImage2 in <b>/var/www/vhosts/orbis.nl/httpdocs/templates_c/c74e31dd8b7acc7bc8b69cc355a716c51fbb329a_0.file.news.tpl.php</b> on line <b>89</b><br />

Mooi! ErvenPlus gaat weer van start.

De derde ronde van ErvenPlus gaat van start. Dit project zorgt ervoor dat diersoorten die op erven wonen zoals mus, zwaluw, vleermuis en uil een betere leefomgeving krijgen door het realiseren van (extra) beplanting en nestkasten. Er is ruimte voor maar liefst 520 Brabantse erven om deel te nemen aan deze nieuwe ronde van het project.  

Roosendaal is een van die deelnemende gemeenten. Zij namen ook al deel aan de vorige ronde van het project en gisteren was er een persmomentje voor de afsluiting hiervan. Voor dit persmoment waren we te gast op het erf van Roel Koolen, een zeer betrokken deelnemer.

Roel en zijn familie runnen een melkveehouderij die onlangs is gemoderniseerd. Hij is hier opgegroeid met boerenzwaluwen en geeft deze prachtige vogel ook weer een plekje in de nieuwe stal. 'Kwestie van de staldeuren open houden zodat ze in- en uit kunnen vliegen', zegt hij. Terwijl het vanuit het belang van bedrijfsvoering beter is om de deuren dicht te houden om de zwermen spreeuwen, die al het voer opeten en erin poepen, buiten te houden.
Hij wijst naar het ruitje in de schuur en zegt 'die tikken we eruit want dat wordt de invliegopening voor de kerkuil'.

Afgelopen zomer maakte ik samen met Roel een rondje over zijn erf om te kijken waar we maatregelen konden nemen. Voor huiszwaluwen was er op dat moment niets nodig, die bouwde al ijverig aan hun nestkommetjes tegen de gevel van de boerderij. Roel zei dat ze in droge zomers modder nodig hebben en dat hij dat dan voor hen maakt. Maar een paar hoogstamfruitbomen zouden wel wenselijk zijn.
Nu een half jaartje later plant ik samen met de wethouder symbolisch een Bellefleur (hoogstam fruitboom) op zijn erf. Snel en mooi resultaat. Dat maakt dit project ook zo uniek.
Vanuit Ervenplus zijn verder lindebomen, nog meer fruitbomen en een gemengde struweelhaag geplant. Ook de nestkasten zijn uitgedeeld: torenvalkkast, huismussenhotel, grauwe vliegenvangerkast, boerenzwaluwplankjes voor op de spanten van de nieuwe stal en de kerkuilenkast voor in de oude schuur.

'Misschien heb ik op mijn reguliere melkveehouderij wel meer biodiversiteit dan op een biologische', zei Roel nog. En dat zou zomaar eens waar kunnen zijn. Het draait eigenlijk om goed gastgeverschap.

Enthousiast geworden, heb je een erf in het buitengebied van een deelnemende gemeente en wil je mee doen? Meld je dan aan via onderstaande link.

https://www.brabantslandschap.nl/ons-werk/advies-en-subsidie/subsidiemogelijkheden/soortenbescherming/ervenplus-2/ik-wil-meedoen/

ErvenPlus is een project van Brabants Landschap, Orbis, lokale natuurverenigingen dat mogelijk wordt gemaakt door Brabantse gemeenten en de Provincie Noord-Brabant.