05 MEI, 2023

Orbis komt naar je toe deze zomer!

Demotuin Etten-Leur
Demotuin Etten-Leur
Demotuin Etten-Leur
Demotuin Etten-Leur

Op de druk bezochte Koningsmarkt in Etten-Leur stond de demotuin tussen de ruim 400 kleedjes van mensen die hun tweedehands spullen een tweede leven probeerden te geven. Een mooie duurzame gedachte waar de demotuin op inspeelt. Zo zijn er voorbeelden te vinden van het hergebruik van tegels als stapelmuur of half-verharding.

Orbis organiseert regelmatig succesvolle acties die als doel hebben om mensen te bewegen tot het verduurzamen van hun tuinen en woningen. Zo hebben we recent in gemeente Best met een kortingsactie bijna 800 regentonnen uitgegeven.

We zijn ons er echter van bewust dat we met onze acties ook een deel van de inwoners niet bereiken. Daarom kwamen we samen met gemeente Etten-Leur op het idee om naar de mensen toe te gaan, met een mobiele demotuin die inwoners informeert en inspireert.

Maar een idee is niets waard zonder uitvoering; dat staat bij ons met grote letters op de muur. De mobiele demotuin is dan ook het resultaat van een intensieve samenwerking met lokale partijen die allemaal de handen uit de mouwen wilden steken om dit project tot een succes te maken. Het ontwerp van de buitenzijde en bordjes is uitgewerkt samen met communicatiebureau Mosquito en is in lijn met eerdere acties rondom energiebesparing in Etten-Leur, zodat het thema duurzaamheid herkenbaar is voor inwoners. Van den Noort leverde de container. Deze is voorzien van bebording door Neggers Reclame. De inrichting verzorgde ecologisch hovenier Paul Bluemink. Naast deze werkzaamheden hebben alle deelnemende bedrijven extra inspanning geleverd in het meedenken over het concept, materiaalgebruik, et cetera. Gemeente Etten-Leur financiert het project.

Natuurlijk is het altijd spannend of een dergelijk idee in de praktijk ook werkt. Op Koningsdag bleek dat het een schot in de roos is. De hele dag waren er mensen te vinden in de container die aandachtig de informatie lazen of de QR codes scanden naar de website met meer informatie over het vergroenen en klimaat adaptief inrichten van de eigen tuin. De container bevat onder andere voorbeelden van een groen dak, regenwater afkoppeling, waterdoorlatende verharding, planten die goed zijn voor biodiversiteit en hergebruik van tuinafval en verhardingsmaterialen.

De tuin gaat de komende maanden langs evenementen, sportparken, de weekmarkt, et cetera. Hierdoor bereiken we een veel groter publiek dan wanneer we alleen via social media, e-mail of post communiceren. Wanneer de tuin niet 'on tour' is komt hij bij het lokale tuincentrum Life & Garden te staan, dat dan ook het onderhoud van de beplanting zal verzorgen en workshops gaat geven over bijvoorbeeld het aansluiten van een regenton.

Inmiddels zijn er meer gemeenten met interesse. We zijn op zoek naar nog meer partijen (bijvoorbeeld gemeenten, waterschappen) die een dergelijke demotuin zouden willen, zodat we een tuin voor meerdere partijen in kunnen zetten. Iets voor uw organisatie? Neem dan contact op met Marco Taks via marco@orbis.nl of 06-868 896 13.