BPG Vereniging landelijk Brabant vierde het 25-jarig bestaan en nam op feestelijke wijze afscheid van Jan Hak, die ruim 18 jaar voorzitter was. Dit gebeurde met een symposium 'Eenheid in verscheidenheid' met interessante sprekers in congrescentrum 1931 in 's-Hertogenbosch.

In de grote ontvangsthal stond een bescheiden tafeltje waar we enkele nestkasten, zakjes bloemenmengsel en natuurlijk een paar Orbis inspiratieboeken lieten zien aan de aanwezigen. Dat waren, naast de leden van de vereniging, landgoedeigenaren vanuit heel Brabant, bestuurders van waterschappen, terrein beherende organisaties zoals Natuurmonumenten en andere samenwerkingspartners van BPG.

Er was een heel mooi inhoudelijk programma met sprekers die vertelden over natuurinclusieve landbouw, de revitalisatie van bossen, restauratie van cultureel erfgoed, de aanleg van nieuwe natuur en recreatie als verdienmodel. Elke spreker wist op zijn of haar eigen wijze de landgoedeigenaren en andere aanwezigen te inspireren.

Het tweede deel van de middag werd afscheid genomen van Jan Hak en na deze officiële ceremonie werd de middag natuurlijk afgesloten met een netwerkborrel. Een goede gelegenheid om bij te praten met oude bekenden en kennis te maken met nieuwe mensen. Verschillende aanwezigen namen de tijd om ons inspiratieboek te bekijken en een praatje te maken. We hebben ons van onze beste kant laten zien!

Renede Bont, regio coördinator van BPG, wist ons nog een leuk weetje te vertellen over de achternaam van Eefje, van Daesdonk. Daasdonk is de naam van een landgoed in het dal van de Mark in de buurt van Galder. Het landgoed is voor het eerst vermeld in 1350 en beschikte over een kasteeltje. Tot in de 16e eeuw was het in bezit van de familie Van der Daesdonk. Op dit moment bevindt zich op het landgoed de hoeve De Drie Zwaantjes met een langgevelboerderij, een karhuis, een Vlaamse schuur en een bakhuis.