Herinrichting EVZ Achterste Stroom en retentie Burghtweide Oisterwijk

Deel bericht

Orbis startte begin dit jaar met een gebiedsproces om te komen tot herinrichting van de Achterste Stroom in Oisterwijk en het ontwerp van de waterretentie op de aangrenzende Burghtweide. Het project heeft twee doelen; enerzijds wil de gemeente Oisterwijk het water van het stedelijk gebied bergen, anderzijds wordt een Ecologische Verbindingszone (EVZ) gerealiseerd.

Het stedelijk gebied van Oisterwijk wordt op termijn voorzien van een gescheiden rioolsysteem, waarin afvalwater en regenwater gescheiden worden afgevoerd. Het regenwater gaat geborgen worden op de Burghtweide, waarna het zoveel mogelijk gezuiverd afvloeit naar de Achterste Stroom. Waterschap De Dommel en de gemeente willen diezelfde Achterste Stroom tegelijkertijd inrichten als EVZ. Op deze manier wordt het Landgoed Nemelaer ecologisch verbonden met de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Enkele doelsoorten, waaronder de kamsalamander, krijgen daarmee een versterkte en vergrote habitat.

Orbis maakte op basis van de doelsoorten voor de EVZ en de uitgangspunten ten aanzien van de waterretentie een gebiedsanalyse. Vervolgens gingen tijdens een bewonersavond circa 35 aanwezigen aan de slag om hun wensen op kaart in te tekenen en aan ons toe te lichten. De uitkomsten verwerken we in drie schetsontwerpen, die we vervolgens in een projectgroep van waterschap en gemeente beoordelen op hydrologische en ecologische kansen en kwaliteit. Natuurlijk houden we ook zoveel mogelijk rekening met de wensen die er vanuit andere functies zijn, zoals bijvoorbeeld recreatie. Uit de beoordeling van de drie schetsontwerpen volgt een voorkeursvariant. Dat kan één van de drie varianten zijn, maar ook een samengestelde variant. Deze variant wordt vervolgens volledig hydrologisch gemodelleerd en uitgewerkt. Dit uitgewerkte ontwerp presenteren we tijdens een inloopavond.

Orbis ontzorgt de gemeente in de totstandkoming van het ontwerp binnen de gestelde ecologische en hydrologische randvoorwaarden, en zoveel mogelijk passend bij de wensen van de omgeving. Door de omgeving actief te betrekken bij het ontwerpproces, komen we tot een kwalitatief goed en gedragen ontwerp. Bent u nieuwsgierig naar onze aanpak? Of heeft u een natuurontwikkelingsvraagstuk waarbij participatie of ontsnippering onderdeel is van het proces? Neem contact op met Pleun of Eefje!