Een terugblik en vooruitzicht op Natuur in de Wijk

Deel bericht

We staan aan het begin van het nieuwe jaar en bij Orbis betekent dat veel meer dan alleen een gezellige kerstborrel en een welverdiende vakantie voor de meeste collega’s. Het is ook de periode waarin we met trots terugblikken op onze projecten en vooruitkijken naar nieuwe kansen.

Ons paradepaardje van de uitvoeringsprojecten, Natuur in de Wijk, gesubsidieerd door provincie Noord-Brabant, is hier een prachtig voorbeeld van. Tijdens deze tijd van afronding en nieuwe plannen delen we graag enkele hoogtepunten met jullie.

Succesvolle terugblik op Natuur in de Wijk

Sinds de start in 2021 hebben we met Natuur in de Wijk prachtige resultaten geboekt in Bernheze, Oisterwijk en Gilze en Rijen. Door samen te werken met bewoners, scholen, zorginstellingen en gemeenten, verbeterden we de biodiversiteit in de wijken sterk. Gedurende het project verspreidden we veel materialen en planten. Er zijn:

  • 595 huismuskasten geplaatst
  • 292 gierzwaluwkasten gemonteerd
  • 283 vleermuiskasten verdeeld
  • 403 kleine insectenhotels uitgedeeld
  • 20 grote bijenhotels geïnstalleerd
  • 18.029 haagplanten geplant, goed voor 4 kilometer haag
  • 65 grote struiken en bomen toegevoegd aan het landschap
  • 24,5 kg meerjarig bloemenmengsel verspreid, wat 10.000 m² bloemrijke velden opleverde

Meetbare vooruitgang van biodiversiteit

Deze inspanningen zijn zorgvuldig gemonitord door onze partners van Natuurbalans-Limes Divergens. Door biodiversiteitsmetingen bij aanvang in 2021 en na afloop in 2024, konden we het effect van de maatregelen helder in kaart brengen. Dankzij gestandaardiseerde werkwijzen konden we concrete vooruitgang goed met elkaar vergelijken. We zijn erg blij met de resultaten. We zagen namelijk terug dat we een flinke positieve bijdrage leverden:

  • Het aantal huismusterritoria steeg met bijna 10%, van 446 naar 481.
  • Het aantal gierzwaluwterritoria groeide met maar liefst 56%, van 136 naar 212. Omdat gierzwaluwen vaak meerdere jaren nodig hebben om nieuwe nestkasten te vinden, verwachten we dat deze stijgende lijn zich voortzet.
  • Het aantal waargenomen vleermuizen nam toe met 33%, van 746 naar 989. Dit werd gemeten met behulp van ‘Batloggers’ die de ultrasone geluiden van vleermuizen registreren.

Deze resultaten laten zien dat Natuur in de Wijk wezenlijk bijdraagt aan de ambitie en het beleid op de biodiversiteit. En daarbij de betrokkenheid van inwoners sterk vergroot. Door samen te werken met de buurt, maken we beleid en ambitie tastbaar en zichtbaar in de leefomgeving.

 

Vooruitblik op nieuwe projecten

Terwijl we de successen van de afgelopen jaren vieren, kijken we ook met enthousiasme naar de toekomst. In 2025 gaan we onder andere aan de slag in Zaltbommel, en er liggen plannen klaar voor nog meer gemeenten. Heb jij interesse om Natuur in de Wijk in jouw gemeente te organiseren? Neem dan contact op met Marco via marco@orbis.nl. Hij denkt graag met je mee om te ontdekken wat er mogelijk is.

Bij Orbis geloven we dat groen in Nederland de sleutel is tot een gezonde toekomst—voor mens, dier en natuur. Daarom staan wij als Groenversnellers klaar om onze wereld ook in 2025 sneller, diverser en beter te vergroenen.