Orbis onderzoekt de kansen en mogelijkheden voor biodiversiteit op de 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) van Waterschap Brabantse Delta. Projectleider Jeffrey Raijmakers vertelt er meer over.
Waterschap Brabantse Delta beheert het oppervlaktewater in West-Brabant. Zij werkt aan waterveiligheid en verbetering van de waterkwaliteit, maar ook aan het verbeteren van de leefomgeving, bijvoorbeeld door een meer natuurlijke inrichting van beken, beekdalen en kreken. Het waterschap ziet ook kansen om de biodiversiteit op eigen bezittingen, waaronder rioolwaterzuiveringsinstallaties, te vergroten.
Hiervoor doe ik deskresearch en bezoek locaties. Ik kijk onder meer naar de aanwezige biodiversiteit, prioritaire soorten die door het waterschap zijn aangewezen, naar de relatie met de omgeving en de grootte van de RWZI. De mogelijkheden verschillen per locatie, maar er liggen overal kansen. Zo kunnen er hagen of poelen aangelegd worden, is ander graslandbeheer mogelijk en kunnen er op verschillende locaties nestkasten of vleermuiskasten geplaatst worden. Op basis van variabelen, zoals aantal mogelijkheden en effectgrootte, zijn de RWZI’s geprioriteerd.
Het waterschap bespreekt nu intern de resultaten van de inventarisering. Daarna gaan ze concrete stappen zetten in biodiversiteitsvergroting.
Al met al een bijzonder en leuk project, waarbij, gezien de potentie op de locaties, de biodiversiteit lokaal vergroot kan worden.